Covid-19 pandemi sürecinde uygulanan esnek çalışma düzenlemesinin çalışan iş doyumu ve motivasyonuna etkisi
The effect of flexible working arrangement applies during the pandemic period on employees' job satisfaction and motivation: A field research
  1. Tez No: 685251
  2. Yazar: ÖZLEM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemic, Cobid-19, Flexible Working, Job Satisfaciton, Employee Motivation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Covid-19 pandemisi ile beraber işletmeler hem varlığını sürdürmek hem de salgının yayılmasının önlenmesi amacıyla bir dizi önlem almak durumunda kalmışlardır. Tarihsel olarak baktığımızda pandemiler ve sonuçları küresel anlamda ciddi olumsuz etkiler yaratırken araştırmalar da bu açıdan önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın ilk bölümünde covid-19 pandemisinin tarihçesi, Covis-19 süreci, Türkiye üzerindeki etkileri ve pandemi ile alakalı kavramlar tanımlanmış ve süreç ile alakalı detaylı araştırmaya yer verilmiştir. Covid-19 pandemi önlemlerin içinde hem kamuda hem özel sektörde uygulanan esnek çalışma düzenlemesi öne çıkmaktadır. Çalışmanın en önemli kısımlarından biri olan esnek çalışma kavramı ikinci bölümde detaylı olarak araştırmanın konusu olmuştur. Çalışmanın üçüncü kısmında iş doyumu tanımı dördüncü kısmında ise çalışan motivasyonu kavramları incelenmiştir. Bu iki kavramın çalışanlar üzerindeki olumlu etkileri birçok çalışmaya konu olmuş, kurumsal işletmeler başta olmak üzere pek çok işletme kendi çalışanlarında iş doyumu sağlamak ve motivasyonu arttırmak için çaba harcamakta ve bütçe ayırmaktadır. Çalışmanın beşinci bölümünde ise belirlenen bir özel sektör işletmesi ve bir kamu kuruluşu çalışanlarına pandemi sürecinin iş doyumu ve motivasyon durumlarına etkisi araştırılmak üzere anket uygulanmıştır. Anketin birinci bölümünde esnek çalışma düzenlemesine yönelik sorular, ikinci bölümde Minnesota iş doyumu ölçeğinin kısa formu, üçüncü kısımda ise motivasyon soruları yer almaktadır. Verilen cevaplar SPSS programıyla analiz edilmiş ve bulgular tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Anahtar Sözcükler Pandemi, Covid-19 Pandemisi, Esnek Çalışma, İş Doyumu, Çalışan Motivasyonu
Özet (Çeviri)
In conjunction with the Covid-19 pandemic, businesses were obliged to take precautions to ensure their existence as well as to prevent spreading of the epidemic. Pandemics and consequent issues cause negative outcomes in global context, researches in this respect become even more important as a historical need after all. First part of this study focuses on the brief history of Covid-19 pandemic, phases of Covid-19 and its effects above Turkey, while defining relevant conceptions about pandemic and approaching further researches on Covid-19. Several practices related with flexible working arrangement came into prominence both in the public and private sectors among the Covid-19 pandemic regulations. The conception of flexible working was analysed as an essential research subject in the second part thoroughly. The study inclines to probe the copceptions of job satisfaction and employee motivation in the third and fourth parts sequentally. A great deal of businesses, especially the corporate ones, make efforts and budgetize to serve job satisfaction and strengthen motivation to their employees, regarding this a world of studies mentioned the positive impressions of this contextualizing formula on employees. The fifth part of the study, analyses a survey which was conducted to employees of a proper private sector and, a public institution to questionnairre the effect of the pandemic process on their job satisfaction and motivation ratings. The survey consists of three specific parts which comprises questions about flexible working arrangement, the short form of the Minnesota job satisfaction scale and the working motivation respectively. The received answers were analysed by SPSS program and were explicated by charts.