6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca ön ödemeli konut sözleşmesinin tüketici açısından düzenlemeleri
About consumer protection no 6502 prepaid housing agreement according to the law arrangements in terms of consumer
- Tez No: 685282
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Kemale Leyla BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Konut, Taşınmaz Mal Satımı, Sözleşme, Tüketiciyi Koruyucu İşlemler, Consumer, Housing, Sale of ImmovableProperty, Contract, Consumer ProtectionProcedures
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve hızlı nüfus artışı doğal olarak kentleşmeyi kaçınılmaz hale getirmektedir. Büyükşehirlerde insanların temel ihtiyaçlarından en önemlisi barınma ihtiyacıdır. Barınma ihtiyacının karşılanması için kişilerin, çalışmamızın da temelini oluşturan konut sözleşmelerinin tarafı olmaları gerekecektir. Ancak günümüzde tüketicilerin bu alanda uzman olmamasına rağmen, alanında her türlü bilgiye sahip kişilerle sözleşme yapması durumu söz konusu olmaktadır. Bu durum tüketicilerin aleyhine sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu sözleşme gereği hem tüketmek amaçlı konut alan kişilere hem de ticari menfaat amacıyla konutu satan kişilere ilişkin düzenlemelerin kanunlar çerçevesinde yapılması gerekmektedir. Türk Borçlar Kanunu'nda satım sözleşmeleri düzenlenmiş olmasına rağmen, bu düzenlemeler tüm satım işlerine yönelik genel düzenlemelerdir. Ancak, konumuzu oluşturan konut satımına ilişkin tüketicilerin bulundukları özel durumları, imkanları genel düzenlemeler ile yeterince korunamamaktadır. Bunun sonucu olarak da tüketicilerin mağduriyetleri artmakta giderilememektedir. Bu nedenlerle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun düzenlenmiş ve bu sözleşmelere yönelik özel bir düzenleme yapılmıştır. Bu kanun kapsamında konut satım ve satış vaadi sözleşmelerine yönelik ön ödemeli konut satımı sözleşmeleri bölümü ile tüketicinin korunması amaçlanmıştır. Çalışma konumuzu oluşturan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Uyarınca Ön Ödemeli Konut Sözleşmeleri bölümündeki düzenlemeler ile tüketicinin uygulamada yaşamış olduğu sorunlar dikkate alınmıştır. Bu durumlarda mağdur olmaması için düzenlemeler getirilmiş ve tüketici lehine birçok hak tanınmıştır. Tüketici daha sözleşme yapmadığı andasözleşme bitiminin son anına kadar korunmuştur. Biz de bu çalışmamızda; tüketicinin bu sözleşmeye taraf olması halinde hangi haklara, nasıl sahip olduğu ve bu hakları nasıl kullanabileceğini anlatmaya çalıştık. Böylelikle tüketici bu haklarını kullanarak mağdur olma durumunu ortadan kaldırmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, the development of technology and rapid population growth naturally make urbanization inevitable. One of the most important needs of people in metropolitan cities is the need for shelter. In order to meet the need for shelter, people will have to be parties to the housing contracts that form the basis of our work. However, today, even though consumers are not experts in this field, they have a contract with people who have all kinds of information in their field. This situation may have consequences against for consumers. In accordance with this contract, regulations regarding both the people who purchase housing for consumption and those who sell the property for commercial interest must be made within the framework of the laws. Although sales contracts are issued in the Turkish Code of Obligations, these regulations are general regulations for all sales transactions. However, the special situations and possibilities of the consumers regarding the housing sales that make up our subject cannot be protected sufficiently with the general regulations. As a result, the grievances of consumers increase and these grievances cannot be eliminated. For these reasons, the Law on Consumer Protection has been regulated and a special regulation has been made for these contracts. Within the scope of this law, it is aimed to protect the consumer with the prepaid housing sales contracts section for residential sales and sales promises contracts. In accordance with the Law on Consumer Protection, which constitutes our working position, the regulations in the Prepaid Housing Contracts section and the problems experienced by the consumer in practice are taken into consideration. In these cases, regulations were introduced to prevent victims and many rights were granted to the consumer. The consumer was protected from the moment he did not contract until the last moment of the contract. In this study we also; If the consumer is a party to this contract, we tried to explain which rights, how they have and how they can exercise these rights. Thus, the consumer will be able to eliminate the situation of being a victim by using these rights.