Medyada büyünün temsili: 'Esrarengiz Kasaba Günlük 3'
Representation of magic in the media: 'Gravity Falls Journal 3'
- Tez No: 685287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÖKHAN GENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Büyü, Cin, Tarihte Büyü, Dinlerde Büyü, Kabala, Magic, Genie, Magic in History, Magic in Religions, Cabala
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Büyü, ilkel insanın mağara duvarlarından başlayarak hayatın içinde kullanılagelmiştir. İlk başlarda insan ihtiyacı olan beslenme için av hayvanlarını bolluğu, sağlık gibi konularda başvurulmuştur. Sonraları refaha kavuşan insan hırslanarak güç elde etmek, aşık etmek, nefret ettiği kimselere zarar vermek hatta öldürmek için kullanmıştır. Büyüde kullanılan şeytanlar ve cinler insanlar tarafından tarih boyunca tanrı olarak görülmüştür. Büyünü farklı durumlar için farklı çeşitleri bulunmaktadır. Aynı zamanda belirli materyaller aracılığı ile sağlanmaktadır. Büyü doğaüstü yetenek ve farklı bilgiler gerektirdiği için herkes yapamamaktadır. Bu sebeple büyücüler toplumlar için önemli kişiler sayılmış, devlet büyükleri dahi başvurmuştur. Eski çağlarda iyi yönde büyü yapımına inanılmıştır ancak bu yanlıştır. Büyünü anlamı kötüdür ve uygulaması kâfir varlıklarla yapıldığı için insana olumlu etkisi olmamaktadır. Çalışmamızda da büyünün aslında iyi amaçla kullanılamayacağı, büyü kavramının yalnızca kötü amaçlı bir uygulamayı ifade ettiğini anlatmaya çalıştık. Bunun sebebi ise çocuk kitaplarında öğretilen büyü ve büyü materyalleri ve yöntemlerinin çocukta yaratacağı büyü algısını ilerisi için tehlike oluşturduğudur. Araştırmada metodoloji olarak kaynak tarama, göstergebilim ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri nitel araştırma teknikleriyle elde edilmiştir. Konunun daha anlaşılır olabilmesi ve kitap analizinde karşılaştırma yapılabilmesi için görsel verilerle desteklenmiştir. Araştırmanın teorik kısmında büyünün tanımı alakalı terimler, büyü çeşitleri, tarihte büyünün yeri, dinlerde büyünü yeri araştırılmıştır. Ardından örnek kitaptan görseller verilerek kitapta öğretilen büyü kavramlarının analizi yapılmıştır. Araştırmada çocuklar için yapılmış çizgi film kitabı Esrarengiz Kasaba Günlük 3'te, büyünün gerçek hayatta nasıl kullanıldığı ve hangi araç gereçlerin büyü için lazım olduğu açıkça öğretildiği, çocukların ilgisini diri tutmak için gereken her şeyin yapıldığı tespit edilmiştir. Yahudi büyü çeşidi olan Kabala'yı benimseyen Mason Tarikatı, kitapta kendi benimsediği büyüsel ideolojiyi çocuklara öğretmeye çalışmakta olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Magic has always been here, originating at the cave walls of primitive people. At first, it was used for needs such as abundance of pray or better health. As prosperity achieved concerning the basic needs, people utilized magic for more ambition-driven goals; holding power, having another to love one, harm foes or even kill them... Genies or deamons used in magic have been seen as gods throughout history. Magic has different varieties for different purposes. Also, it is done by using certain materials. Because magic requires extaordinary abilities and knowlage, not everybody can or could do it. Therefore, magicians have been considered important amongst societies and even statesmen have utilized their help. In old ages, magic was believed to have the potantial use for good outcomes but this is false. The meaning of magic is bad and because the applications are done using infidel beings, magic does not have positive outcomes. In our study, we tried to show that magic cannot be used with good intentions and magic by definition, refers to a bad application. The reason is that magic and its methods when taught to children is dangerous for their future in terms of their understanding of it. In this study, resource scanning, semiotics and resource analysis are used in terms of methodology. The data is accumulated using qualitative research techniques. For subjects understandiblity and for the purposes of comparison at book analysis, supportive visual data has been added. In theorical part of the study, therminology of magic, sorts of magic, place of magic in history, place of magic in religions were researched. Following this, the theachings of magic within the exemplary book were analysed using visuals of the same book in question. In the study, it is concluded that the children cartoon book Gravity Falls Journal 3, had contents regarding; how and by which means magic could be done in real life, which were told in a manner that would keep the interest of children. It has also been concluded that The Masonic Sect that adopts Kabala, a form of Jewish magic, is in this book, setting to teach the same ideology of magic they adopt to the readers.