Kanser hastalarının destekleyici bakım gereksinimleri ile tamamlayıcı ve alternatif tıbba karşı tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between supportive care needs of cancer patients and their attitudes towards complementary and alternative medicine
  1. Tez No: 685351
  2. Yazar: HANİFE ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKİME ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Destekleyici bakım, Karşılanmayan ihtiyaçlar, Kanser, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp, Hemşirelik, Supportive care, Unmet needs, Cancer, Complementary and Alternative Medicine, Nursing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu araştırma kanser hastalarının destekleyici bakım gereksinimleri ile tamamlayıcı ve alternatif tıbba karşı tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte olan bu araştırma, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gören kanser hastaları ile Temmuz 2020- Haziran 2021 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini ilgili hastanede bir yıl içerisinde kanser tedavisi gören 1154 hasta oluşturmuştur. Örneklemini ise güç analizi ile belirlenen 289 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında hastaların sosyo-demografik ve hastalık özellikleri ile ilgili bilgileri içeren“Kişisel Bilgi Formu”,“Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği Kısa Formu 29”ve“Bütüncül Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbba Karşı Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi bilgisayar ortamında yapılmış, sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, t testi, ANOVA ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya alınan hastaların“Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği”puan ortalamasının 101.19±33.97 olduğu ve %53.5'inin“oldukça veya çok fazla”bakım gereksinimi bildirdiği belirlenmiştir. Hastaların psikolojik gereksinimlerinin en yüksek olduğu, bunu sırayla sağlık hizmeti ve bilgilendirme, günlük yaşam ve cinsellik gereksinimlerinin izlediği saptanmıştır.“Bütüncül Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbba Karşı Tutum Ölçeği”puan ortalamasının ise 27.16±9.54 olduğu ve hastaların orta düzeyde pozitif tutuma sahip oldukları belirlenmiştir. Hastaların destekleyici bakım gereksinimleri ile tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanma tutumları arasında negatif yönde zayıf düzeyde anlamlı ilişki belirlenmiştir (r:-0.198, p= 0.030). Sonuç: Sonuç olarak kanser hastalarının destekleyici bakım gereksinimlerinin yüksek olduğu ve alternatif ve tamamlayıcı tıp kullanma tutumları arasında da anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study has been conducted to examine the relationship between the supportive care needs of cancer patients and their attitudes towards complementary and alternative medicine. Material and Method: This research, which is descriptive and relation-seeking type has been conducted with cancer patients treated at İnönü University Turgut Özal Medical Center Oncology Hospital between July 2020 and June 2021.The universe of the study has consisted of 1154 patients receiving cancer treatment in the relevant hospital within a year.The sample has been consisted of 289 patients determined by power analysis. In the collection of data, containing information about the socio-demographic and disease characteristics of the patients“Personal Information Form”,“Short Form 29 of the Supportive Care Needs Scale”and“Attitude Scale towards Integrated Complementary and Alternative Medicine”have been used. Statistical analysis of the data has been done in computer, numerical, percentage,average, standard deviation, t test, ANOVA and correlation analysis have been used. Results: It has been determined that the patients including in the study the average score of the“Supporting Care Needs Scale”of has been 101.19±33.97 and 53.5% of them reported“quite or much”care needs. It has been determined that the psychological needs of the patients have been the highest and respectively followed by health care and information, daily life and sexuality needs. It has been stated that the average score of the“Attitude Scale towards Integrated Complementary and Alternative Medicine”has been 27.16±9.54 and the patients had moderately positive attitudes. A negative and weakly significant relationship has been defined between the supportive care needs of the patients and their attitudes towards using complementary and alternative medicine.(r:-0.198, p= 0.030). Conclusion: As a result, it has been determined that cancer patients have high supportive care needs and there has been a significant relationship between the attitudes of using alternative and complementary medicine.