Sığır rotavirus vp4 ve vp7 proteinlerinin lactobacillus casei'de açıklatılması
Expression of vp4 and vp7 proteins of bovine rotavirus in lactobacillus casei
- Tez No: 685368
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM SÖZDUTMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: L. casei, Rotavirüs, VP4, VP7, L. casei, Rotavirüs, VP4, VP7
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sığır rotavirus, Reoviridae virus ailesinin Sedoreovirinae alt ailesinde bulunan altı cinsten biri olan rotavirus cinsi içinde yer almaktadır. Rotavirüs kaynaklı ishal, enfekte hayvan ve insanlarda, şiddetli sıvı-elektrolit kaybı sebebiyle ölüme dahi sebebiyet verebilmektedir. Buzağı ishallerini önlemek için gebe ineklerin iyi bakım ve beslenmesi, doğumhane ve buzağı barınaklarının temizlik ve hijyen koşullarının iyileştirilmesi gibi temel önlemlerin yanında ishal etkeni olan enfeksiyöz etkenlere karşı iyi bir bağışıklığın sağlanması gereklidir. Sığır rotavirüs etkeniyle mücadelede genellikle diğer yaygın ishal etkenlerini de içeren inaktif aşılar kullanılmaktadır. Bu aşılara alternatif olarak son yıllarda rekombinat DNA teknolojisiyle üretilen virüse ait yapısal proteinlerin açıklatılmasıyla hazırlanan probiyotik karakterdeki bakterileri kullanarak hazırlanmış aşı adayları bildirilmiştir. Probiyotik bakteriler arasında yer alan laktik asit bakterileri zararsız olmaları, heterolog proteinleri önemli düzeyde açıklayabilmeleri nedeniyle rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak aşı vektörü olarak kullanılabilmektedir. Bu tezde ilerleyen dönemlerde aşı adayı olarak kullanılabilmesi amacıyla probiyotik bakterilerden biri olan Lactobacillus casei kullanılarak sığır rotavirüsa ait dış kapsid proteinlerinden olan VP4 ve VP7 proteinlerinin prokaryotik sistemde açıklatılmış ve elde edilen rekombinant proteinin açıklanma düzeyleri SDS-PAGE ve Western-Blot yöntemiyle gösterilmiştir. L. casei'de rekombinant olarak ekpresiyonu sağlanan sığır rotavirüs VP4 ve VP7 proteinlerinin, ilerleyen dönemlerde aşı adayı olarak kullanılması planlanmakta olup elde edilen rekombinant DNA teknolojisi tecrübesiyle benzer nitelikte aşı adaylarının ortaya koyulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Bovine rotavirus belongs to the genus rotavirus, one of the six genera in the Sedoreovirinae subfamily of the Reoviridae virus family. Diarrhea caused by rotavirus can even cause death due to severe fluid-electrolyte loss in infected animals and humans. In order to prevent calf diarrhea, in addition to basic measures such as good care and feeding of pregnant cows, improvement of hygiene conditions in delivery rooms and calves shelters, developing adequate immunity against infectious agents that cause diarrhea. Generally, inactivated mix vaccines including other common diarrheal agents used to stuggle against bovine rotavirus,. As an alternative to these vaccines, vaccine candidates prepared using probiotic bacteria expressing the structural proteins of the virus produced by recombinant DNA technology have been reported in recent years. Lactic acid bacteria, a probiotic bacteria, can be used as vaccine vectors by using recombinant DNA technology because of low level of harmfulness and ability to express heterologous proteins at a significant level. In this thesis, VP4 and VP7 outer capsid proteins of bovine rotavirus, were expressed in the prokaryotic Lactobacillus casei system, one of the probiotic bacteria, in order to be used as a vaccine candidate in future. Expression levels of the expressed recombinant proteins were showed by SDS-PAGE and Western-Blot methods. Lactocacabillus casei expressing the bovine rotavirus VP4 and VP7 proteins, are planned to be used as vaccine candidates in the future studies, and it is aimed to reveal similar vaccine candidates with the obtained experience of recombinant DNA technology studies.