Analysis of the effect of friction in dheet metal drawing
Sürtünmenin metal levha çekme işlemindeki etkisinin analizi
  1. Tez No: 68546
  2. Yazar: CAN ALİ YÜCESOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK DARENDELİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal levha çekme, sürtünme katsayısı, değişken sürtünme modeli, sonlu elemanlar metodu, Sheet metal drawing, friction coefficient, variable friction model, finite element method IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Öz SÜRTÜNMENİN METAL LEVHA ÇEKME İŞLEMİNDEKİ ETKİSİNİN ANALİZİ Yücesoy, Can Ali Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Haluk Darendeliler Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin Akkök Ocak 1997, 113 sayfa Metal levha çekme işlemi bir çok faktörlerden etkilenmektedir ve bunlardan en önemlilerinden birisi de yağlama ve sürtünme durumudur. Sürtünme, kırılmaya neden olabilen ve gerinim ve gerilme dağılımım değiştiren böylelikle ürün boyunca şekil değişikliğine neden olan plastik kararsızlığı ve büyüklüğünü etkiler. Daha önceki çalışmaların bir çoğunda, problemin sayısal modellenmesinde sabit bir sürtünme katsayısı kullanılmıştır. Bu çalışmalardan, uygun bir sabit sürtünme katsayısı kullanılarak, kabul edilebilir düzeyde iyi sonuçlar elde edilmesinin mümkün olduğu anlaşılmıştır. Bununla birlikte, böyle bir katsayı, deneylerle karşılaştırılansayısal deneme ve yanılma ile elde edilmektedir ve eğer ilgili deney sonucu yoksa, işlemi uygun olarak modellemek mümkün olmamaktadır. Bu çalışmada, metal levha çekme işlemi ile ilgili parametreleri, şekil değiştirme esnasında oluşan sürtünme durumuyla ilişkilendiren bir sürtünme modeli geliştirilmiş ve önceden var olan bir sonlu elemanlar programıyla birleştirilmiştir. Sonlu elemanlar programının her basamakta elde edilen sonuçlan, temas eden düğüm noktalarında bir sonraki basamak için sürtünme katsayılarının hesaplandığı sürtünme modeline girdi olarak kabul edilmektedir. Geliştirilmiş olan modelin geçerliliğini incelemek için bir grup uygulama yapılmıştır. Deneysel sonuçlarla karşılaştırıldığında, modelin başarılı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF THE EFFECT OF FRICTION IN SHEET METAL DRAWING Yücesoy, Can Ali M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Haluk Darendeliler Co-Supervisor: Prof. Dr. Metin Akkök January 1997, 113 Pages In sheet metal drawing, the process is affected by several factors and one of the most important of them is the state of lubrication and friction. Friction affects the plastic instability and its magnitude that may lead to fracture and alters the strain and stress distribution, hence the overall deformation across the product. In most of the previous studies, a constant friction coefficient is used to simulate the friction conditions in numerical modeling of the problem. From these studies, it is observed that with a properly selected constant friction coefficient, acceptably good results can be obtained. However, determining such a coefficient requires numerical trial and merror procedures compared with experiments and if there is no experimental result available it would not be possible to properly model the process. In this study, a friction model that relates the parameters of sheet metal drawing to the friction conditions taking place during the deformation, has been developed and integrated to an already existing finite element program. The results obtained at each step of the finite element program are considered as inputs to the friction model, which calculates the friction coefficients for the contacting nodes as outputs that are fed back for the following step. A set of case studies has been performed to examine the validity of the developed model. In comparison with experimental results, it is observed that the friction model developed has been successful.