Göztepe spor kulübü tarihçesi (1925-2000)
History of Göztepe sport club
- Tez No: 685549
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH TINAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Tarih, Sports, History
- Anahtar Kelimeler: Göztepe, İzmir Spor Tarihi, Futbol, Göztepe, İzmir Sports History, Football
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 483
Özet
Bu çalışmada, İzmir'in en önemli spor kulüplerinden biri olan Göztepe Spor Kulübü'nün kurulduğu yıl olan 1925 yılı ile 2000 yılı arasındaki tarihsel süreç açıklandı. Göztepe, diğer İzmir kulüplerine nazaran geç bir tarihte kurulmasına rağmen, başarılı bir geçmişe sahiptir. 95 yıllık tarihi boyunca İzmir futbolunun vazgeçilmez parçası olan Göztepe, sıkıntılar çektiği dönemde dahi adından söz ettirmeyi başardı. Avrupa'da yarı final oynayan kadro bugün halen ezbere söylenebilmektedir. Göztepe, Avrupa başarılarının yanı sıra İzmir Ligi'nde, Ege bölgesinde ve Türkiye çapında çeşitli başarılar elde etti. Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı müzesine götüren tek İzmir takımı olma unvanını halen korumaktadır. Bu çalışmada, Göztepe Spor Kulübü'nün 1925-2000 arası her sportif alandaki mücadelelerini ve tarihini objektif bir tarihçilik bakış açısıyla ele alarak açıklanmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, It was explained the historical process of Göztepe, one of the most important sports clubs of İzmir, between 1925-2000. Although Göztepe was established later than other Izmir clubs, it has a successful history. Goztepe, which has been an indispensable part of Izmir football throughout its 95- year history, even during his troubles, Goztepe managed to make its name mentioned. Semifinal in Europe the playing squad can still be said by people today. Goztepe, in Europe in addition to its achievements, various in the Izmir League, the Aegean region and throughout Turkey. Its has hard successes. The only Izmir team to win the President's Cup it still retains the title of being. In this study, it was tried to explain the struggles and history of Göztepe Sports Club in every sports field between 1925-2000 with an objective historical perspective.