Acil servise başvuran santral sinir sistemi enfeksiyonu öntanısı ile lomber ponksiyon yapılan hastaların real-time PCR yöntemi ile etkenlerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the factors with real-time PCR method in patients who applied to the emergency department and had lumbar puncture with prediagnosis of central nervous system infection
  1. Tez No: 685598
  2. Yazar: HASAN BASRİ ALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, SSS enfeksiyonu, PCR
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada acil servise SSS enfeksiyonu öntanısı ile başvuran vakaların, PCR yöntemi ile viral ve bakteriyel etkenlerinin belirlenmesi, PCR sonuçlarının diğer laboratuvar sonuçları ve klinikleriyle birlikte değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, Manisa Celal Bayar Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne 01.01.2018-01.12.2020 tarihleri arasında SSS enfeksiyonu şüphesi ile başvuran, 18 yaş üstü, gebe olmayan, dosyadaki verileri tam olan, tanı amaçlı BOS PCR yapılmış 45 hastanın dosyaları retrospektif incelenerek yapılmıştır. PCR sonuçlarının yanında, hastanın geçmiş öyküsü, şikayetleri, laboratuvar bulguları, kliniği ve klinik sonuçları elde edilmiştir. Bulgular: Olguların %55,6'sı erkek ve yaş ortancası 56'dır. Hastaların en sık görülen belirtileri bilinç bulanıklığı, ateş ve baş ağrısıdır. Vakaların BOS glukoz değeri ortancası 69, BOS protein ortancası 81'dir. Vakaların %11,1'inin BOS kültüründe, %20'sinin BOS PCR'ında üreme saptanmış ve %24,4'ünde Kraniyal BT bulgusu vardır. Olguların %86,7'sine tedavi uygulanmış, %26,7'si exitus olmuştur. PCR pozitif vakalarda BOS'ta lökosit olma durumu, BOS protein düzeyi ve PMN/lenfosit düzeyi anlamlı derecede yüksek iken, BOS glukoz düzeyi ve lenfosit yüzdesi düşük bulunmuştur. PCR ile dokuz vakaya tanı konulmuştur. Bunlardan altı tanesi bakteriyel etken, 2 tanesi HSV, bir tanesi HHV-6'dır. Mortalite, komplikasyon, yoğun bakımda yatma durumuyla tedavi alma arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Acil servise SSS enfeksiyonu şüphesi ile başvuranların, PCR ile dokuzunun, kültür ile beşinin etkeni belirlenmiştir. Çalışmamızda PCR'ın kültüre göre tanı koymada üstün olduğu tespit edilmiştir. En sık görülen bakteriyel etken S. pneumoniae, viral etken HSV'dir. Bazı BOS ve laboratuvar bulguları tanı koyma açısından katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the viral and bacterial agents by PCR method and to evaluate the PCR results together with other laboratory results and clinics of the cases who applied to the emergency department with the preliminary diagnosis of CNS infection. Methods: The study was conducted by retrospectively examining the files of 45 patients who were over the age of 18, non-pregnant, had full data in the file, had CSF PCR for diagnostic purposes and applied to the Emergency Service of Manisa Celal Bayar Medical Faculty Hospital between 01.01.2018 and 01.12.2020 with the suspicion of CNS infection. In addition to the PCR results, the patient's history, complaints, laboratory findings, clinic and clinical results were obtained. Results: Of the cases, 55.6% were male and the median age was 56. The most common symptoms of patients were confusion, fever and headache. The median of CSF glucose value of the cases was 69, and the median of CSF protein was 81. In 11.1% of the cases, growth was detected in CSF culture, 20% in CSF PCR, and 24.4% had cranial CT findings. Treatment was applied to 86.7% of the cases, and 26.7% of them died. In PCR positive cases, the presence of leukocytes in CSF, CSF protein level and PMN/lymphocyte levels were significantly higher, while CSF glucose level and lymphocyte percentage were found to be low. Nine cases were diagnosed by PCR. Six of them were bacterial agents, two were HSV, and one was HHV-6. There was no significant difference between mortality, complications, hospitalization in the intensive care unit and receiving treatment. Conclusion: The causative agent was determined by PCR in nine and culture in five of those admitted to the emergency department with the suspicion of CNS infection. In our study, it was found that PCR was superior in diagnosing than culture. The most common bacterial agent was S. pneumoniae and the