Application of the multi-point wronskian method to a numerical potential for triplet H2 and two different model potentials
- Tez No: 6856
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ÖNDER PAMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Çok noktalı Wronskian, enerji fonksiyonu, nokta sayısı ve seçimi. -v, multi-point Wronskian method, energy function, number of points and selection of points. -iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET ÇOK NOKTALI WRONSKIAN METODUNUN TRiPLIT H2 NîN SAYISAL POTANSİYELİNE VE FARKLI İKİ MODEL POTANSİYELE UYGULANMASI ERGÖN, Yenal Yüksek Lisans Tezi, Kimya Tez Yöneticisi: Prof.Dr. H. önder PAMUK Şubat, 1989 Atomik ve moleküler yapıyı açıklamak için genellikle sayısal tekniklere veya baz açılımı yoluna gidilmektedir. Baz açılımı yöntemi, uygun bir fonksiyon seti seçildiği takdirde oldukça iyi neticeler vermekle beraber, çözüm sırasında hesaplanması gereken integraller bu seçimi k ıs it lamaktad ir. Wronskian yönteminde ise integraller yerine türevler hesaplandığı için, karmaşık bir yapıya sahip daha etkili fonksiyonlar seçilebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, enerji fonksiyonunun belirli bölgelerde değişkenden bağımsız olmasını sağlayan bu yöntem için,, nokta sayısını ve noktaların seçileceği aralığın etkisini tartışmaktır. Test amacıyla üç değişik potansiyel kullanılmış ve her biri için elde edilen sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF THE MULTI-POINT WRONSRIAN METHOD TO A NUMERICAL POTENTIAL FOR TRIPLET H2 AND TWO DIFFERENT MODEL POTENTIALS ERGÜN, Yenal M.S. in Chemistry Supervisor: Prof.Dr. H. önder PAMUK February 1989 In order to explain the atomic and molecular structure, numerical techniques or basis set expansion methods are being utilized, generally. Basis set expansion is quite convenient and yields good results if an appropriate function set is selected, however, it is limited since a lot of integrals exist which need to be evaluated. On the other hand, in the Wronskian method, it is possible to select more efficient functions which may have a more complex structure since derivatives are evaluated instead of integrals. The aim of this study is to determine and discuss the number of points and the effect of spacing between the selected points for multi-point Wronskian method which provides the independency of the energy function from the variable at certain regions. -iii-For the test purpose, three different potentials have been employed and computed results for each potential have been presented.