Kent mobilyalarının kış kentleri açısından estetik ve fonksiyonel olarak değerlendirilmesi: Erzurum kent merkezi örneği
Aesthetic and functional evaluation of urban furniture within the context of winter cities; the case of Erzurum city center
- Tez No: 685618
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Interior Design and Decoration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kent mobilyası, Erzurum, kentsel mekân, kış iklimi, urban furniture, Erzurum, urban space, winter climate
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Amaç: Bu çalışmada kent mobilyalarının kış kenti olan Erzurum'da yaşayan kullanıcılar tarafından kullanım düzeylerinin irdelenmesi, estetik ve fonksiyonel açıdan incelenmesi ve elde edilen sonuçlara göre kış kentlerine uygun kent mobilyalarına yönelik öneriler sunulması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma yöntem olarak iki aşamalı şekilde kurgulanmıştır. İlk aşamada Erzurum kentinde belirlenen çalışma alanındaki kent mobilyalarının kullanıcı memnuniyetini ve kullanım oranlarını belirlemek için bir anket çalışması yürütülmüştür. İkinci aşamada ise çalışma alanında bulunan kent mobilyaları fotoğraflanarak bir analiz yapılmıştır. Bu aşamada alandaki kent mobilyaları belirlenen değerlendirme kriterlerine göre değerlendirilerek başarı yüzdeleri hesaplanmıştır. Bulgular: Yürütülen çalışmalar sonucunda elde edilen verilere göre çalışma alanlarının kış mevsiminde aktif olarak kullanılmayan alanlar olduğu ve kış kentlerine uygun tasarım kriterlerine yönelik olarak tasarlanmayan kent mobilyalarının bulunduğu görülmüştür. Fotoğraflama yöntemi ile yapılan analiz çalışmasında belirlenen kriterlere göre ulaşılan sonuçlara göre ise kent mobilyaları başarılı, orta derecede başarılı ve başarısız olarak değerlendirilmiştir. Sonuç: Yapılan analiz çalışmaları ile kent mobilyalarının kullanım düzeyleri kış kenti tasarım kriterleri kapsamında değerlendirilmiş ve çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: Cities are composed of urban spaces where the dwellers' basic needs for living are met. Urban furniture takes place in the spaces which change over time depending on the social, economic and cultural structures of the urban society. Urban communities can also meet their demand for comfort and aesthetics through urban furniture. In this thesis study, urban furniture used in the study area in Erzurum city center, which is under the effect of winter climate, was studied for their aesthetic and functional features. The purpose of this study is to examine the use level of urban furniture by considering climatic effects in a winter city, evaluate the existing urban furniture based on predetermined criteria and mention about suitable features of urban furniture. Method: A two – staged study method was employed in the study. At the first stage a questionnaire survey was conducted to determine user satisfaction and use density of urban furniture in the studied zones in Erzurum city centre. At the second stage, urban furniture was photographed in the area and analysed. At this stage, urban furniture in the area was evaluated in accordance with a set of determined criteria by scoring over percentage. Findings: It was seen that study zones are used less actively in winter and urban furniture is not designed in convenience with the principles suitable for winter cities. Urban furniture was categorised into successful, moderate and unsuccessful according to the criteria determined after the analysis of photographing. Results: Urban furniture should offer functionality, comfort and aesthetics to their users in convenience with the weather conditions prevalent in the city where they are installed or constructed. The design of urban furniture in cities with winter / cold climate characteristics should be outlined according to certain criteria to improve them.