Acil servise başvuran ürolojik acil olguların değerlendirilmesi
Evaluation of urologic emergency cases admi̇tted to emergency department
- Tez No: 685644
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM İKİZCELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Ürolojik acil, İdrar yolu enfeksiyonu, Renal kolik, Ürological emergency, Urinary tract infection, renal colic
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Özellikle son yıllarda acil servislere başvuran hasta sayısının da artmasıyla ürolojik acil olguların da sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bunlardan bazıları acil müdahale gerektirir. Ülkemizde yeteri kadar ürolojik aciller ile ilgili çalışma yoktur. Bu çalışmamızda acil servise travma dışı ürolojik acil şikâyetlerle başvuran 18 yaş üstü hastaların demografik verilerini hesaplamayı planladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma 6 aylık prospektif, kesitsel araştırmaya dayanarak tasarlandı. Etik kurul onayı alındıktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Servisine 06. 11.2019 ile 06. 05. 2020 tarihleri arasında başvuran ürolojik acil şikayetleri olan 18 yaş üzeri hastalar incelendi. Bulgular: Çalışmamızda 407 hasta ürolojik acil olarak değerlendirilmiştir. Ürolojik acil hastaların tüm hastalara oranı %1,5 olarak saptandı. Hastaların %56,76 (n: 231)'sı erkek, %43,24(n=176)'ü kadın olarak saptandı. Tüm hastaların ortalama yaşı 48,7 olarak bulundu. Erkek yaş ortalaması 51,65 ve kadın yaş ortalaması 44,84 olarak saptandı. Çalışmada hastaların %44,7'si İdrar yolu enfeksiyonu, %31,45'si renal kolik, %8,8'i hematüri, %6,88'i akut üriner retansiyon, olarak saptanmıştır ve en fazla ürolojik acil hastalıklar İdrar yolu enfeksiyonu ve renal kolik olmuştur. Çalışmamızda ürolojik acil hastaların %19'una üroloji konsültasyonu istenmiştir. Tüm ürolojik acil olguların %21,13'ine acil girişim uygulanmıştır. Hastaların %1,47'sine acil operasyon gerekmiştir. Hastaların %10,81'ine servis yatışı gerekmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, ürolojik acil olgulara sık rastlanmaktadır. Bu olgular arasında acil girişim veya operasyon gerektiren hastalıklar olabilir. Hastayı ilk değerlendiren acil servis hekimlerinin dikkatli ve titiz bir değerlendirme yapması, gerekirse üroloji konsültasyonu istemesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Especially in recent years, with the increase in the number of patients admitted to the emergency services the number of urological emergencies is increasing day by day. Some of these require immediate attention. There are not enough studies on urological emergencies in our country. In this study, we aimed to calculate the demographic data of patients over the age of 18 who presented to the emergency department with non-traumatic urological emergency complaints. Materials and Methods: This study was designed based on a 6-month prospective, cross-sectional study. After obtaining the approval of the ethics committee, patients over the age of 18 with urological emergency complaints were examined who admitted to the Istanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Emergency Service between 06.11.2019 and 06.05.2020. Results: In our study, 407 patients were evaluated as urological emergencies. The ratio of urological emergencies to all patients was found to be 1.5%. 56.76% (n: 231) of the patients were male and 43.24% (n = 176) were female. The average age of all patients was found to be 48.7. The average age of men was 51.65 and the average age of women was 44.84. In the study was found 44.7% of the patients to be urinary tract infection, 31.45% renal colic, 8.8% hematuria, 6.88% acute urinary retention, also the most common urological emergency diseases were Urinary tract infection and renal colic. In our study, urology consultation was requested for 19% of urological emergency patients. Emergency intervention was applied to 21.13% of all urological emergency cases. Emergency operation was required for 1.47% of the patients. 10.81% of the patients required hospitalization. Conclusion: As a result, urological emergencies are common. Among these cases, there may be diseases that require urgent intervention or surgery. It is very important for the patients the emergency physicians who evaluate the patient first to make a careful and meticulous evaluation and to make a urology consultation if necessary.