XX. yüzyılda Saray-Babıâli ilişkileri
20th century Palace-High Porte relations
  1. Tez No: 685666
  2. Yazar: NESRİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Saray, Babıâli, II. Abdülhamid, Meşrutiyet, Kanun-i Esasi, Palace, High Porte, Abdulhamid II, Constitutional Monarchy, the Ottoman Basic Law
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
XX. yüzyıla kadar Saray ve Babıâli ilişkilerinde güç dengeleri dönemsel olarak farklılıklar göstermiştir. Genç Osmanlıların devamı olan İttihad ve Terakki Cemiyeti II. Meşrutiyet ile ülkenin sorunlarına çözüm bulunacağı inancıyla Sultan II. Abdülhamid'i zorlamışlar ve otuz üç yıl var olan yönetim anlayışı tekrar II. Meşrutiyet ile değişikliğe uğramıştır. 31 Mart Vakasından sonra İttihatçılar Sultan II. Abdülhamid'i tahttan indirmiştir. 1909 Kanun-i Esasi maddelerinin tadili ile anayasada değişiklikler yapılmıştır. 1909 anayasa değişikliği ile padişahın yetkilerine sınır getirilip parlamenter sistem ön plana çıkarılmıştır. II. Meşrutiyet'in ilanı ile yeni bir özgürlük ortamı doğmuştur. Fakat bir süre sonra İttihad ve Terakki Cemiyeti'nin devlet yönetiminde hâkimiyet sağlaması yönetimin monarşiden oligarşiye dönüşmesine yol açmıştır. 1908'den saltanatın kaldırılmasına kadar geçen süre zarfında sık sık hükümet değişikliklerinin yaşanması ve hükümetlerin sarayla ilişkileri hakkında fayda sağlayacak bilgiler aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Until the 20th century, the balance of power in the relations of the Palace and the High Porte differed cyclically. The Committee of Union and Progress, the successor of the Young Ottomans believing that the country's problems will be solved with the Second Constitutional Era forced Sultan Abdulhamid II and regime, which existed for thirty-three years, was once again changed with the Constitutional Monarchy. After the 31 March Incident, the Unionists dethroned Sultan Abdulhamid II. The constitutional amendments were made with the amendment of 1909 the Ottoman Basic Law. With the 1909 constitutional amendment, the parliamentary system was brought to the fore by limiting the sultan's powers. With declaration of the Second Constitutional Era, a new freedom environment was born. However, after a while, when the Committee of Union and Progress gained dominance in the state administration, the administration transformed from monarchy to oligarchy. During the period from 1908 until the abolition of the sultanate, useful information was given about the frequent government changes and the relations of the governments with the palace.