COVID-19 tanısıyla yatan hafif ve orta düzey semptomlu hastaların kan gruplarının ve nötrofil / lenfosit oranlarının hastalığın klinik seyri ile ilişkisi
The association of the clinical course and the blood types and neutrophil lymphocyte ratios of COVID-19 patients with mild and moderate symptoms
  1. Tez No: 685740
  2. Yazar: NAGEHAN ÖZDEMİR ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BASRİ FURKAN DAĞCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, SARS CoV-2, kan grubu, NLR, prognoz, COVID-19, SARS CoV-2, blood type, NLR, prognosis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu araştırmada Ankara Şehir Hastanesi Klinik Gözlem Evi'nde COVID-19 tanısıyla yatan hafif ve orta düzey semptomlu hastaların kan gruplarının ve nötrofil lenfosit oranlarının hastalığın klinik seyri ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı tipte epidemiyolojik bir çalışmadır. Çalışmanın evrenini Ankara Şehir Hastanesi Klinik Gözlem Evi'nde 01.11.2020-28.02.2021 tarihleri arasında takip edilen, COVID-19 PCR pozitif veya Toraks BT'de COVID-19 enfeksiyonu için tipik bulguları olan 18-65 yaş arası hastalar oluşturmaktadır. İlgili kriterlere uyan tüm hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen hastalar için yaş, cinsiyet, medeni durum, kronik hastalıklar, belgelenmiş kan grubu, tam kan parametreleri, satürasyon değerleri, yatışı sırasında aldıkları tedaviler, PCR ve BT bulgularının yer aldığı veri toplama formu doldurulmuştur. Bulgular: İncelemeye alınan 199 hastanın %62,3'ü erkek olup, %70,4'ü evlidir. Hastaların %26,6'sında yatış boyunca SPO2 düşüklüğü ve %14,6'sında 38 °C üzeri ateş görülmüş olup, hastaların %5,5'i başka servise devredilmiştir. Yoğun bakıma devredilen hasta olmamıştır. Yatış boyunca SPO2 düşüklüğü olan ve kortizon ihtiyacı olan hastaların Nötrofil/Lenfosit oranı (NLR) değeri, diğerlerine göre daha yüksek saptanmıştır. Yatış esnasındaki NLR ile karşılaştırılan parametrelerden parsiyel oksijen basıncı (SPO2) ile negatif yönlü zayıf-orta kuvvetli korelasyon ve D-dimer ile pozitif yönlü zayıf-orta kuvvetli korelasyon tespit edilmiştir. Kan grupları ile incelenen klinik göstergeler arasında bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: NLR değerinin hafif ve orta klinik seyirli hastaların prognoz tahmini için prediktif gücünün yeterli olmadığı, öte yandan yatış esnasındaki SPO2 ve D-dimer gibi parametrelerle ilişkisinin bulunduğu gözlenmiştir. Orta klinik seyirli hastaların ağır klinikten önceki aşama olduğu düşünüldüğünde hafif semptomlu hastaların kliniğinin ağırlaşmasına neden olan faktörlerin aydınlatılması ve gerekli müdahalelerin zamanında yapılması COVID- viii 19 tedavisi için önemlidir. Bu alanda daha geniş hasta serilerinde yapılacak çalışmalara ve NLR ile birlikte başka belirteçlerin araştırılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: This study aimed to investigate the relationship between the blood groups and neutrophil-lymphocyte ratios of patients with mild and moderate symptoms hospitalized in Ankara City Hospital Clinical Observatory with the diagnosis of COVID-19 and the clinical course of the patients. Method: This study is a descriptive epidemiological study. The population of the study consists of patients aged 18-65 years, who were followed up in Ankara City Hospital Clinical Observatory between 01.11.2020 and 28.02.2021, with positive COVID-19 PCR or typical findings for COVID-19 infection on thorax CT. All patients who met the relevant criteria were included in the study. A data collection form including age, gender, marital status, chronic diseases, documented blood group, whole blood parameters, saturation values, treatments received during hospitalization, PCR and CT findings was filled in for the patients included in the study. Results: Of the 199 patients included in the study, 62.3% were men and 70.4% were married. During the hospitalization, 26.6% of the patients had low SPO2, 14.6% had a fever above 38 °C, and 5.5% were transferred to another service. No patient was transferred to the intensive care unit. The Neutrophil/Lymphocyte ratio (NLR) value of patients who had low SPO2 and needed cortisone during the hospitalization was higher than the others. Among the parameters compared with NLR during hospitalization, a negative weak-moderate correlation was observed with partial oxygen pressure (SPO2) and a positive weak-moderate correlation with D-dimer were determined. No correlation was found between blood groups and the clinical indicators examined. Conclusion: It has been observed that the predictive power of NLR value is not sufficient to predict the prognosis of patients with mild and moderate clinical course, on the other hand, it is associated with parameters such as SPO2 and D-dimer during hospitalization. Considering that patients with the moderate clinical course are the stage before severe clinical disease, it is important for the treatment of COVID-19 to clarify the factors that cause the aggravation of the clinic of patients with mild symptoms and to make necessary x interventions in a timely manner. Therefore, there is a need for further studies in this area with larger patient series and investigation of other markers together with NLR.