covid nedeniyle çocuk servisinde izlenen 3 ay altı bebeklerin retrospektif analizi
Retrospective analysis of infants under 3 months hospitalised due to COVİD-19
  1. Tez No: 842317
  2. Yazar: HİLAL BETÜL GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVİD-19, süt çocuğu, COVİD-19, infant
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: SARS-CoV-2'nin neden olduğu hastalık olan pediatrik COVİD-19'un klinik sunumu yetişkin hastalardan önemli ölçüde farklı olmakla beraber bebeklerin ve çocukların çoğunluğunun hafif semptomlar ve çok düşük ölüm oranına sahip olduğu raporlanmıştır. 2 yaşından küçük çocukların her yaştan hastaların küçük bir bölümünü temsil ettiği bilinmekle bu oran yenidoğanlar ve bebekler için daha da küçüktür. Küçük bebeklerde hastalık asemptomatikten yoğun bakım yatışı gerektiren organ tutulumlarına kadar farklı klinik tablolarla karşımıza çıkmaktadır. Ancak çoğu vakanın hafif-orta ağırlıkta olup destek tedavisi ile iyileştiği bilinmektedir. Bu çalışmada kliniğimizde COVİD-19 tanısıyla tedavi gören 3 ay altı olguların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelenerek klinik özellikleri, tanısal testleri, radyolojik özellikleri, tedavileri ve prognozlarının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniğinde 01.11.2020-01.06.2023 tarihleri arasında COVİD-19 nedeniyle izlenen 3 ay altı bebeklerin sosyodemografik özellikleri, risk faktörleri, semptomları, laboratuvar bulguları, görüntüleme sonuçları, COVİD-19 enfeksiyonuna bağlı klinik tanıları ve aldıkları tedavileri retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda çocuk servisinde COVİD-19 nedeniyle izlenen 3 ay altı bebeklerin verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Erkek bebeklerin %61.2 oranında daha çok yatış yapıldığı belirlenmiştir. İnfluenza ve diğer solunum yolu patojenleri açısından tetkik edilen vakalar sırasıyla %15.6 ve %56.2 oranlarıyla pozitif saptanmıştır. Hastaların %28.3'ü COVİD-19 vaka ile temaslıdır. COVİD-19'a bağlı klinik tanılar en sık alt solunum yolu enfeksiyonu ve odağı olmayan ateştir. Çalışmaya dahil edilen hastalar COVİD-19 şiddet skorlamasına göre gruplandırıldığında %38'inin hafif, %28'inin orta, %32'sinin ağır klinik tablo ile izlendiği belirlenmiştir. Hastaların semptomları incelendiğinde %67'sinde öksürük, %55'inde ateş en sık saptanan iki şikayettir. Laboratuvar parametreleri incelendiğinde hastalarımızın %37.3'ü anemik saptanmıştır. Lökositoz hastaların %15'inde, lökopeni %25'inde görülmüştür. Nötrofil yüksekliği %60, düşüklüğü %10.4 oranında görülmüştür. Lenfositoz %74.6 hastada, lenfopeni %8.9 hastada saptanmıştır. Trombositoz hastaların %44.7'sinde mevcuttur. %29.8 hastanın CRP pozitifliği mevcuttur. Hastaların posteroanterior akciğer grafileri incelendiğinde %58 hastanın bulgu verdiği saptanmıştır. Hastalara uygulanan tedaviler incelendiğinde hastaların %91'ine hidrasyon tedavisi verildiği, %27'sine antipiretik uygulandığı, %100'üne antibiyotik tedavisi, %31'ine metilprednizolon ve nebül tedavisi uygulandığı belirlenmiştir. Yoğun bakım yatışı yapılan bir hasta hariç tüm hastalar şifa ile taburcu edilmiştir. Sonuç: Çocuk servisinde izlenen 3 ay altı bebeklerde COVİD-19'un klinik seyri hafif olmakla beraber destek tedavisi ile şifa ile taburculuğun gerçekleştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The clinical presentation of pediatric COVİD-19, caused by SARS-CoV-2, is reported to be significantly different from that of adult patients, with the majority of infants and children experiencing mild symptoms and a very low mortality rate. It is known that children under the age of 2 represent a small fraction of patients of all ages, and this proportion is even smaller for newborns and infants. In young infants, the disease can manifest with various clinical pictures ranging from asymptomatic to organ involvement requiring intensive care. However, it is well-established that most cases are mild to moderate, and recovery is achieved through supportive treatment. This study aims to retrospectively examine the medical records of infants under 3 months of age diagnosed and treated for COVİD-19 in our clinic with the goal of investigating their clinical features, diagnostic tests, radiological characteristics, treatments, and prognoses. Materials and Methods: The sociodemographic features, risk factors, symptoms, laboratory findings, imaging results, clinical diagnoses related to COVİD-19 infection, and treatments of infants under 3 months of age monitored for COVİD-19 in the Pediatric Health and Diseases clinic of our hospital between November 1, 2020, and June 1, 2023, were retrospectively analyzed. Results: In our study, the data of infants under 3 months of age monitored for COVİD-19 in the pediatric ward were retrospectively examined. It was determined that male infants were hospitalized more frequently, accounting for 61.2%. Cases tested for influenza and other respiratory pathogens were found to be positive at rates of 15.6% and 56.2%, respectively. 28.3% of patients had contact with a COVİD-19 case. The most common clinical diagnoses related to COVİD-19 were lower respiratory tract infection and non-specific fever. When the patients were grouped according to the COVİD-19 severity score, 38% had a mild, 28% had a moderate, and 32% had a severe clinical presentation. Examining the symptoms of patients, cough was observed in 67%, and fever in 55%, making them the most frequently reported complaints. When laboratory parameters were examined, 37.3% of patients were found to be anemic. Leukocytosis was observed in 15% of patients, and leukopenia in 25%. Neutrophil elevation was seen in 60%, and a decrease in 10.4%. Lymphocytosis was present in 74.6% of patients, and lymphopenia in 8.9%. Thrombocytosis was present in 44.7%. 29.8% of patients had positive CRP. When posteroanterior chest X-rays of patients were examined, findings were observed in 58% of cases. Regarding treatments administered to patients, 91% received hydration therapy, 27% received antipyretics, 100% received antibiotic therapy, and 31% received prednisolone and nebulizer treatment. Except for one patient who was admitted to intensive care, all patients were discharged with recovery. Conclusion: In infants under 3 months of age monitored in the pediatric ward, the clinical course of COVİD-19 has been observed to be mild, with recovery achieved through supportive treatment, leading to discharge with healing.