Büyük veri devrimi ve sosyal bilimler araştırma yöntemlerinde yeni paradigmalar
The big data revolution and new paradigms in social science research methods
- Tez No: 685746
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP KURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Veri, Veri Toplumu, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Dijitalleşme, Verileştirme, İnternet Tabanlı Veri, Büyük Veri, Bilişimsel/Hesaplamalı Araştırma Yöntemleri, Data, The Data Society, Social Science Research Methods, Digitalization, Datafication, The Internet-Based Data, Big Data, Computational Research Methods
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Teknolojik gelişmelerin ve dönüşümlerin etkisini, toplumsal alanın her noktasında görebilmek mümkündür. Bu gelişmeler çok hızlı bir şekilde gerçekleşirken verinin ve bilginin yeri ve önemi de günden güne artmaktadır. Veri ve bilgi her zaman önemliydi fakat bu durum Büyük Veri Devrimi ile farklı bir boyut kazanmıştır. Teknoloji ve bilginin birbirini tamamlayan parçalar olduğu düşünüldüğünde ikisinin arasında önemli bir bağlayıcı olan internetin de bu değişimlerdeki katkısı önemlidir. Verinin ve bilginin üretilmesinde, yayılmasında, tüketilmesinde dikkate değer bir rol oynayan internet ve sosyal medya ağları, Büyük Veri Devriminin yapı taşları arasında yer almaktadırlar. Bu çerçevede çalışmada, Büyük Veri Devrimini anlamada kolaylık sağlayan veri, veri toplumu, bilgi, sanayi 4.0 ve internet çağı gibi kavramların açıklanmasına ve bu kavramların birbirleriyle olan ilişkisinin göz önüne alınmasına öncelik verilmiştir. Büyük verinin bir değişime neden olduğu ve olmaya devam ettiği açıktır fakat bu değişimin toplumsal etkilerinin yanı sıra sosyal bilimler araştırmaları içerisindeki konumu da göz ardı edilmemelidir. Bu çalışmada sosyal bilimler araştırma yöntemleri özellikle büyük veri ile gerçekleşen bir paradigma kayması/paradigma geçişi (paradigm shift) çerçevesinde ele alınmaktadır. Çalışmada sosyal bilimlerde yeni paradigmalar içerisinde ele aldığımız bilişimsel/hesaplamalı sosyal bilimler yöntemlerinin Türkiye'deki bilinirliği de incelenmektedir. Bu, Google Formlar üzerinden yapılan bir çevirim içi anket çerçevesinde ele alınmaktadır. Yapılan anket uygulaması bulguları incelendiğinde bilişimsel/hesaplamalı sosyal bilimler yöntemlerinin henüz bilinirliğinin çok başlangıcında olduğu söylenebilir. Bilişimsel/hesaplamalı bilimlerin, karmaşıklık biliminin ve bilgisayar biliminin içerisinden doğan disiplinlerarası bir alan olarak tanımlanan bilişimsel/hesaplamalı sosyal bilimler, araştırmacılara çok büyük fırsatlar sağlamaktadır. Bu fırsatlara ek olarak zorluklar ve olumsuzluklar da mevcuttur.
Özet (Çeviri)
It is possible to see the effect of technological developments in every part of social life. While these developments occur very quickly, the place and importance of data and information are increasing day by day. Data and information have always had importance, but the Big Data Revolution has brought a different dimension to us. Considering that technology and information are complementary parts, the contribution of the internet, which is an important connector between the two, is also important. Internet and social media networks, which play a significant role in the production, dissemination and consumption of data and information, are among the building blocks of the big data revolution. In this study, priority was given to explaining the concepts such as data, data society, information, Industry 4.0 and the Internet Age, which facilitates the understanding of the big data revolution, and considering the relationship of these concepts with each other. It is clear that big data has caused a change and it continues to, but the social effects of this change as well as it is position in social science research should not be ignored. In this study, social sciences research methods are handled with an approach to a paradigm shift, through big data. To see the point of view of academics of Turkey has been conducted an online survey through Google forms. When the findings of the survey application are examined, it has been revealed that computational social sciences methods are not known enough. Computational social sciences, defined as an interdisciplinary field arising from computational science, complexity science and computer science provide researchers with great opportunities. In addition to these opportunities, there are also difficulties and negativities.