Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile olumlu düşünme beceri düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between physical education and sports teachers' psychological well-being levels and positive thinking skills levels
- Tez No: 685761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Olumlu Düşünme, Psikolojik İyi Oluş, Spor, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Positive Thinking, Psychological Well-Being, Sports, Physical Education and Sports Teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile olumlu düşünme becerisi arasındaki ilişkiyi ve bazı değişkenlere göre incelemeyi amaçlayan betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini 129 kadın ve 316 erkek olmak üzere toplam 445 beden eğitim ve spor öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Diener ve arkadaşları (2010) tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlama çalışması Telef (2013) tarafından yapılmış olan“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”ile Bekhet ve Zauszniewski (2013) tarafından geliştirilen, Akın, Uysal ve Akın (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan“Olumlu Düşünme Becerisi Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçümlerin, normal dağılıma uygun olup olmadığını belirlemek için tek örneklem Kolmogorov Smirnov ve Shapiro Wilk normallik testleri uygulanmıştır. Normal dağılım göstermediği için ikili karşılaştırmalarda Mann Whitney-U testi, çoklu karşılaştırmalarda ise Kruskal-Wallis-H testi uygulanmıştır. Gruplar arası farkı belirleyebilmek için de yine Mann Whitney-U testi olan Hypothesis Test Summary kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin orta seviyede psikolojik iyi oluş düzeyine iken beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin orta düzeyin üzerinde olumlu düşünme beceri düzeyine sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Kişisel özelliklere göre beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile olumlu düşünme beceri düzeylerinin bazı değişkenler açısından anlamlı bir fark oluşturduğu bazı değişkenler açısından ise anlamlı bir farklılık oluşturmadığı sonucuna varılmıştır. İlişkisel açıdan ise beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile olumlu düşünme beceri düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research is a descriptive study aiming to examine the relationship between physical education and sports teachers' psychological well-being and their positive thinking skills levels and their predictors according to some variables. The sample of the study consists of 445 physical education and sports teachers, 129 women and 316 men. As a data collection tool in the research,“Psychological Well-Being Scale”developed by Diener et al. (2010) and adapted into Turkish by Telef (2013) and“ Positive Thinking Skill Scale”developed by Bekhet and Zauszniewski (2013) and adapted into Turkish by Akın, Uysal and Akın (2015) were used. Single-sample Kolmogorov Smirnov and Shapiro Wilk normality tests were applied to determine whether the measurements were suitable for normal distribution. Since it did not show a normal distribution, Mann Whitney-U test was used for pairwise comparisons and Kruskal-Wallis-H test for multiple comparisons. In order to determine the difference between the groups, the Hypothesis Test Summary, which is also the Mann Whitney-U test, was used. According to the results of the research, it was concluded that physical education and sports teachers have a mid-level of psychological well-being and also they have above the medium level of a positive thinking skill. It was concluded that the psychological well-being and positive thinking skill levels of physical education and sports teachers according to personal characteristics made a significant difference in terms of some variables and did not make a significant difference in terms of some variables. In relational terms, it was concluded that there is a positive and significant relationship between physical education and sports teachers' psychological well-being levels and their positive thinking skills.