Yenidoğan döneminde besin intoleransı gelişen hastaların erken çocukluk döneminde besin alerji sıklığı
Frequency of food allergy during early childhood of patients who developed feeding intolerance in the neonatal period
  1. Tez No: 685783
  2. Yazar: MERVE NUR YENMİŞ İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK YURTTUTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Neonatal feeding intolerance, food allergy, allergic diseases
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Yenidoğan döneminde sıkça rastlanan beslenme intoleransının son dönemde sıklığı gittikçe artmakta olan besin alerjileri ve olası, ile ilişkisi, birliktelikleri hakkında bilgi edinmeyi amaçlamıştır. Ayrıca erken çocukluk döneminde (1-6 yaş) besin alerjisi ve diğer alerjik hastalıklarının toplumumuzda sıklığını saptamayı amaçlamıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma 1 Ocak 2014 ve 30 Haziran 2018 tarihleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi gören hastalar alınmıştır. Retrospektif olarak dosyaları incelenen ve Türk Neonatoloji Derneği Prematüre ve Hasta Term Bebeğin Beslenmesi Rehberi 2018'deki beslenme intoleransı kriterlerine uygun olarak beslenme intoleransı tanısı alan 132 olgu tespit edilmiştir. Bu olgulardan 94'üne ulaşılabildi. aynı dönemde ünitede yatan ve beslenme intoleransı gözlenmeyen 94 olgu kontrol grubu olarak alındı. ISAAC protokolüne uygun olarak besin alerji bulgularını, besin alerjisine eşlik edebilecek astım, alerjik rinit, atopik dermatiti bulgularını tespit etmeye yönelik hazırlanmış anket ile çalışma grubu ve kontrol grubu olguları telefon ile arandı. Anket sonuçları ile detaylı istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: Katılımcıların % 57.4'ünün erkek olduğu görüldü. Anket zamanındaki yaş ay ortalaması 42.4±13.5, medianı 39.00 olduğu görüldü. Katılımcıların doğum haftası ortalaması 30.9±3.1 ve %62.8'inin 31 hafta ve altı, doğum kilo ortalaması 1515±625 gr ve % 59.0'ının 1500 gr altı idi. Katılımcıları % 11.2'sinin herhangi bir gıda alımı sırasında veya sonrasında gelişen döküntü, kızarıklık, kaşıntı şikayeti olduğu, % 6.4'ünün çocuğu besin alerjisi teşhisi konduğu görüldü. Neonatal dönemde besin inteloransı olanların % 7.4'ünün besin alerjisi olduğu, olmayanların % 5.3'ünün besin vii alerjisi olduğu görüldü. Besin alerjisine bağlı semptomların 21(% 95,5) olguda 2 yaşından önce görüldüğü tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda beslenme intoleransı görülenlerin % 26.6'sında alerjik hastalık (astım, aopik dermatit, besin alerjisi, alerjik rinit) görüldüğü, beslenme intoleransı olmayanların % 22.3'ünde alerjik hastalık görüldüğü tespit edilmiştir. Ancak istatistiksel olarak beslenme toleransı ve alerjik hastalıklar arasında bir ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to obtain information about feeding intolerance, which is frequently encountered in the neonatal period, and its relationship with food allergies, which are increasing in frequency recently, and their possible associations. Also, this study aimed to determine the frequency of food allergy and other allergic diseases in Turkish society during early childhood. Material and Methods: The results of this study were collected from patients who were treated in the Neonatal Intensive Care Unit of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Medical Faculty Research and Application Hospital between January 1, 2014, and June 30, 2018. 132 cases with a diagnosis of feeding intolerance were identified, whose files were reviewed retrospectively and in accordance with the feeding intolerance criteria of the Turkish Neonatology Society Premature and Sick Term Infant Nutrition Guide published in 2018. 94 of total identified cases could be reached. The control group of 94 cases was selected from the patients who were hospitalized during the same period who did not have feeding intolerance. In accordance with the ISAAC protocol, the study group and control group cases were followed by phone with a questionnaire prepared to detect food allergy symptoms, asthma, allergic rhinitis, atopic dermatitis that may accompany food allergy. The results of the questionnaire were used for detailed statistical analysis. Results: It was observed that 57.4 % of the patients were male. At the time of the questionnaire, the mean age of the patients was observed to be 42.4±13.5 months with a median of 39.00. Average week of birth of the cases was observed to be 30.9±3.1 with 62.8 % of the cases being under 31 weeks, and average weight of birth of the cases was ix 1515±624.8 gr with 59% of them being under 1500 gr. It was observed that 11.2 % of the cases had rash, redness, and itching that developed during or after food intake, and 6.4% were diagnosed with food allergy. It was also observed that, 7.4 % of those with feeding intolerance in the neonatal period had food allergy while 5.3 % developed food allergy despite not having feeding intolerance. Symptoms related to food allergy was observed in 21 cases (95.5 %) before the age of 2 years. Conclusion: In this study, it was observed that 26.6 % of cases with feeding intolerance had allergic diseases (asthma, aopic dermatitis, food allergy, allergic rhinitis), while 22.3 % of the cases had allergic diseases despite not having feeding intolerance. It was determined that there is no statistically significant relation between feeding tolerance and allergic diseases.