The Effects of folding memory additives on the properties of polypropylene films
Kalıcı bükülme sağlayan katkı maddelerinin polipropilen filmlerinin özellikleri üzerine etkileri
- Tez No: 68580
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: PP Filmlerinin Mekanik Özellikleri, PP Filmlerinin Termal Özellikleri, PP Filmlerinin Kalıcı Bükülme Özellikleri, Kalıcı Bükülme Sağlayan Katkı Maddeleri, Düşük Molekül Ağırlığına Sahip Katkı Maddeleri, Mechanical Properties of PP films, Thermal Properties of PP films, Folding Memory of PP films, Folding Memory Additives, Low Molecular Weight Additives
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz KALICI BÜKÜLME SAĞLAYAN KATKI MADDELERİNİN POLİPROPİLEN FİLMLERİNİN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Doğu, Ceren Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer Ocak, 1997, 131 sayfa Bu çalışmada kalıcı bükülme sağlayan katkı maddelerinin PP filmlerin mekanik, termal ve reolojik özellikleri üzerine etkileri incelenmiş, ve molekül ağırlığı düşük olan bu katkı maddelerinin polimer özelliklerine etkisine teorik açıdan bir yaklaşım getirilmiştir. Bu teori daha sonra deneyler sayesinde kanıtlanmıştır. Kalıcı bükülme sağlayan dört ayrı katkı maddesi, ağırlıkça %10, %20, %30 ve %40 oranlarında polipropilenle karıştırılmış ve daha sonra basınçla şekil verme ve ani soğutma işlemleri sonucunda filmler oluşturulmuştur. Aynı zamanda karşılaştırma yapabilmek amacıyla saf polipropilen filmi hazırlanmıştır. Mekanik özellikler, LLYOD 30K; termal özellikler, DSC; ve reolojik özellikler HAAKE Koni ve Levha Tipi Viskometre kullanılarak bulunmuştur. Ayrıca katlama deneyleri yapılmıştır. Bu katkı maddelerinin kullanımı, malzemenin dayanıklılığını, akma kuvvetini ve Young modülünü düşürmüş, fakat kopma noktasındaki uzamayı arttırmıştır.VI Katkı maddeleri camsı geçiş sıcaklığını, kristal erime noktasını ve kristal yüzdesini azaltmıştır. Aynı zamanda viskozitede de düşüş gözlenmiştir. Bu deneyler molekül ağırlığı düşük olan bu katkı maddelerinin kalıcı bükülmeyi arttırdığını göstermiştir. Bu amaç için en etkili katkı maddesi R125 olarak bulunmuştur, fakat filmlerin hazırlanışı sırasında R125'in çok yapışkan olduğu gözlenmiş ve özellikler üzerine etkisi hemen hemen aynı olan MULTIBASE kalıcı bükülme sağlamak için en uygun katkı maddesi seçilmiştir. MULTIBASE maddesinin %30 veya %40 oranlarında kullanımının özelliklere etkileri benzer olduğundan maliyette düşüş için %30 MULTIBASE karışımı seçilmiştir. Sonuç olarak düşük molekül ağırlığına sahip katkı maddelerinin kalıcı bükülme sağlamada kullanılabileceği gözlenmiştir. Bu katkı maddelerinin eklenmesiyle akmadaki uzamanın düşeceği, filmlerin bükülmesinde plastik bölgeye geçilebileceği ve bundan dolayı filmlerin kalıcı bükülme özelliği gösterebileceği kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT EFFECTS OF FOLDING MEMORY ADDITIVES ON THE PROPERTIES OF POLYPROPYLENE FILMS Doğu, Ceren M. S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer January 1997, 131 pages In this study, the effects of folding memory additives on mechanical, thermal, and rheological properties of polypropylene (PP) films were investigated, and a theoretical approach was developed to explain the effects of low molecular weight folding memory additives on polymer properties. This theory was then proved by means of experiments. Four different folding memory additives were blended with polypropylene at 10%, 20%, 30%, 40% by weight, and then films were prepared by mixing, compression molding and quenching. Also a pure PP film was prepared for comparison. The mechanical properties were tested using LLYOD 30K; thermal properties were evaluated by means of DSC, and rheological properties were evaluated by HAAKE Cone and Plate Viscometer. In addition, a folding test was performed.IV With the addition of low molecular weight folding memory additives, the tensile strength, the yield stress, yield strain and Young's modulus decreased but elongation at the break increased. The additives also decreased the glass transition temperature, crystalline melting point, and degree of crystallinity of the heterogeneous blend. The viscosity also decreased with the increasing quantity of low molecular weight folding memory additives. In folding tests, it was observed that increasing load caused an increase in folding memory. Also, folding memory was improved by the addition of these low molecular weight additives. The most effective additive was R125, but it was observed to be sticky in the preparation stage of the films. MULTIBASE had almost the same effect on folding memory, so it was chosen as the best additive to be used. 30% or 40% usage of MULTIBASE did not differ much in affecting the properties and folding memory, so blend with 30% additive was preferred for cost reduction. The overall evaluation showed that low molecular weight additives can be used as folding memory additives. The approach proved that the yield strain decreased with the addition of these additives, thus plastic deformation may be obtained upon twisting of the film, and in this case the film would exhibit folding memory due to the plastic deformation.