Designing new buildings in old settlements: A case study in Datça -Muğla
Geleneksel yerleşimlerde yeni yapı tasarlamak: Muğla, Datça Mahallesi örneği
- Tez No: 68581
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDAN BALAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Yerleşimlerde Yeni Yapı, Datça Mahallesi, Geleneksel Mimari, Koruma ve Yenilik, Örüntü Dili, Tektonik, Dokunsal, Ustalık vi
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
öz GELENEKSEL YERLEŞİMLERDE YENİ YAPİ TASARLAMAK: MUĞLA, DATÇA MAHALLESİ ÖRNEĞİ DURMUŞ, Zeynep Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç, Dr. Aydan BALAMİR Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gül ASATEKİN Ocak 1997, 191 sayfa Geleneksel yerleşimlerde mimari miras, tasarlanacak yeni yapılar için yeniden kullanılabilir temel bir kaynak olarak değerlendirilmelidir. Bu bağlamda; çalışma, Türkiye'nin güneybatısında yeralan küçük bir Akdeniz yerleşimi Datça Mahallesi'ne ait bir örüntü dili sunmaktadır. Tez, geleneksel yerleşimlerde yeni yapı tasarım ve yapım ilkelerini Datça Mahallesi örneği ile araştırmayı amaçlar. Köye ait bu örüntü dili, yapı ölçeğindeki herhangi bir tasarım için, köyün mevcut eski ve yeni evlerinin incelenmesi ile elde edilmiş bir dizi sistematik bilgi sunmaktadır. Giriş bölümünde ilk olarak, yeniyi yaratmak ve çevre ile bütünleştirebilmek için mevcut dokunun anlaşılması gerekliliği vurgulanmaktadır. Yeni yapı yapma faaliyeti ustalık kavramı ile illşkilendirilerek tartışılmıştır. Geleneksel dokunun tektonik ve dokunsal özellikleri, tarihi değerleri sadece bir şekil ya da simge olarak gören bakış açısına karşı temel kaynaklar olarak sunulmaktadır. İkinci kısım ise,bu çalışma için seçilmiş Datça Mahalesi'nin yerleşim özellikleri ile sosyal yapısının tanıtıldığı bir bölümdür. Ayrıca, köyde 1 982 yılından bu yana uygulanan yeni yapı yapma kuralları ve günümüz yapılaşma faaliyetleri de açıklanmaktadır, Üçüncü bölüm, Datça Mahallesi'ne ait bir örüntü dili sunmaktadır. Bu örüntü dilini oluşturan kurallar» Chlristopher Alexander'in getirdiği örüntü dilinin methodu doğrultusunda, yakın çevre ölçeğinden başlayarak yapıdaki mekansal düzenlemeler, mimari elemanlar ve yapım sürecine ait detaylar ile aynı formatta sunulur. Son bölümde, Datça Mahallesi'nin geleceğine yönelik kestirim ve beklentiler açıklanmıştır. Ardından, köyün geleneksel sosyal yaşamının canlandırılması ve mimari karakterinin sürdürülmesi gereği vurgulanmıştır. Bu yüzden, bazı belirli çözümlerin / özelliklerin korunması ve sürekliliğinin sağlanması kaçınılmazdır. Eski yerleşimlerde yeni yapı yapma etkinliğinin hem tasarım hem de yapım aşamalarını içeren bir süreçler bütünü olarak algılanması gerektiği açıktır. Bu çalışma ile, Datça örneğindeki tasarımcıların bu gerekliliği gerçekleştirdikleri ortaya çıkmıştır. Bu tasarımcılar, köyün yeni yerlileri olarak Datça Mahallesi'nin mimari özelliklerini çok iyi tanımaktadırlar. Böylece, tasarladıkları yapılar köyün genel mimari karakterine uyum gösterir. Sonuç olarak; tasarımcının, her tasarım alanının kendine has özellikleri olduğunu göz ardı etmeden, bu özellikleri öğrenen kişi / öğrenci tavrıyla değerlendirerek yeni yapılarını oluşturmalar» önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGNING NEW BUILDINGS IN OLD SETTLEMENTS: A CASE STUDY IN DATÇA MAHALLESİ, MU?LA DURMUŞ, Zeynep M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan BALAMİR Co-Supervisor; Assoc. Prof. Dr. Gül ASATEKİN January 1997, 191 pages Architectural heritage should be evaluated as a primary resource which can be converted to a re-usable language for new designs in old settlements. In this context, the thesis presents a 'pattern language' for Datça Mahallesi, which is a small Mediterranean town at the South west of Turkey. The aim Is to search for principles in the design and construction of new buildings in traditional settlements, taking the facts of Dafça Mahallesi as a case-in-point. The pattern language of the village provides a series of systematized information and solutions derived from the existing traditional fabric and contemporary examples of Dcrfça Mahallesi for any design project at building scale. The introduction part stresses on first, the need to understand the existing fabric well. In order to create and integrate the new. The actMty of making new is discussed in relation with the relevant concepts of aaftsmanship. The tectonic and tactile language of traditional environment Is presented as primary sources against to theview that understands historic values as merely sign or Image. The second chapter gives a general description of the case area, with its urban characteristics and social structure, focusing on the regulations for the construction of new buildings since 1982 and the current building activities held in the village. The third section describes a pattern language for Datça Mahallesi. The patterns, following the method of Pattern Language by Christopher Alexander, starts from the neighborhood scale, and turns to the spatial organizations, architectural features and constructional details within the same format. Finally, the last chapter presents the predictions for the future of Datça Mahallesi. Then, the need for preservation and continuation of some particular patterns in order to revitalize the traditional social life and to sustain the architectural character and atmosphere of the settlement is emphasized. It is obvious that the activity of making new buildings in old settlements should be recognized as an entire process Involving both design and construction stages. This study indicates that the designers / builders of Datça Mahallesi fulfill this principle. Those people as being new inhabitants of the village are well aware of Its architectural characteristics. Hence, the buildings that they construct are coherent with the general pattern of the settlement. As a result, it is suggested that a designer should construct new buildings in old settlements without forgetting that each design area has unique characteristics and to evaluate them with the attitude of a new beginner /learner. Keywords; New Buildings in Old Settlements, Datça Mahallesi, Vernacular Architecture, Preservation and Innovation, Pattern Language, Tectonic, Tactile, Craftsmanship iv