Dijital çağın muhasebe ve denetim mesleğine yansımalarının incelenmesi
Examining the reflections of the digital age on the accounting and auditing profession
  1. Tez No: 685859
  2. Yazar: TAMILA KHOROISHVILI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ALTUĞ BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Endüstri 5.0, Muhasebe Mesleği, Denetim Mesleği, Digital Transformation, Industry 5.0, Accounting Profession, Audit Profession
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
XXI. yüzyılın en bilinen konularından biri hızla gelişen dijital dönüşümdür. Teknolojik gelişimler, iş modellerinin yöntemleri ve geleneksel yaklaşımı değiştirerek iş âleminin önemli bir parçası olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda muhasebe ve denetim alanları da gelişmekte olan endüstri 5.0'den etkilenerek tüm fırsat ve faydalarından etkin bir şekilde yararlanmaya çalışmaktadır. Bu çalışmada, muhasebe ve denetimin tarihsel arka planı incelenerek, gelişimine hız veren teknolojinin adı geçen alanlara etkisi, bilhassa muhasebe ve denetim işlemlerinin farklı dijital programlar aracılığıyla sürdürülme şekli gibi konular ele alınmaktadır. Büyük veri tarafından oluşturulan hacimli ve çeşitli bilgiye bulut teknolojisi ve internet aracığıyla daha kolay ve süratli bir şekilde erişim sağlamak mümkündür. Ortaya çıkan büyük verinin analitik incelenmesi ve analiz yapılması gereken işlemleri algoritmalar ve veriye dayalı karar verebilen yapay zekâ devralarak gerçekleştirmiştir. Ayrıca dijital dönüşümün getirdiği değişiklikler ile değiştirilmiş muhasebe ve denetim alanı için yeni kabiliyetlerin gerektiği konusu ve gelişim ile ilişkili riskler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The most prominent concept of the 21st century is the rapidly progressing digital transformation. By changing the methods of business models and the traditional approaches, technological developments are becoming the important part of the business worldwide. In this context, accounting and auditing are under the 5.0 industry and try to get all possible benefits effectively. In this study, we examined the historical background of accounting and auditing and the technology effects that accelerate its development of the above-mentioned areas, we discuss of the implementation of accounting and auditing processes, especially through the different digital programs. It is possible to provide easier and faster access to the volumetric and diverse information by creating big data through cloud technology and the internet. Big data analysis is conducted by using the algorithms and based on the data through the transferring to the decision maker artificial intelligence. In addition, the changes related to the digital transformation will cause the need of the new skills in accounting and auditing and at the same time, the further examination of technology-related risks.