Hologram teknolojisinin muhasebe eğitiminde uygulanmasına ilişkin öğrenci görüşlerinin tespitine yönelik bir araştırma
A study to determine students' opinions on the integration of hologram technology in accounting education
  1. Tez No: 638329
  2. Yazar: MENEKŞE ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ APALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Eğitimi, Hologram Teknolojisi, Burdur, Isparta, Accounting education, hologram technology, Burdur, Isparta
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler insanoğlunun ihtiyaçlarına paralel olarak hızlı bir şekilde gelişme ve ilerleme göstermiştir. Bu sebeple eğitimde geleneksel yöntemler terk edilmiş yerini yeni ve modern yöntemler almıştır. Teknolojik gelişmeler ile birlikte hayatımıza giren hologram teknolojisi muhasebe alanında yeni bir kavramdır. Hologram teknolojisi yeni bir kavram olmasına rağmen günlük hayatta sık kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle eğlence, sağlık, mühendislik, inşaat, mimari ve ticari hayat gibi birçok alanda kullanılmaya başlanmakla birlikte günlük hayat da yeri artmakta ve sık kullanılmaya başlanmaktadır. Muhasebe eğitimi yaşanılan çağın gelişmelerine uyum sağlayabilmekte ve değişim gösterebilmektedir. Bu sayede dijital çağın gerektirdiği dijital kuşağa yönelik muhasebe eğitimi de uyum sağlamaktadır. Hologram gibi modern teknolojilerin muhasebe eğitiminde kullanılması muhasebe bilgilerinin daha kolay ve kalıcı olarak öğrenilmesini sağlayabilmektedir. Hologram teknolojisi sayesinde dünyanın faklı coğrafyalarındaki alanında uzman akademisyenler ve araştırmacılar öğrenciler ile bir araya getirilerek bilgi akışı sağlanmalı ve daha etkili öğrenme gerçekleşebilmektedir. Çalışmanın konusunu Hologram Teknolojisinin muhasebe eğitiminde uygulanabilirliği oluşturmakta, amacını ise muhasebe eğitimi alan öğrencilerin hologram teknolojisinin muhasebe eğitiminde uygulanabilirliğine ilişkin bakış açıları, beklentileri ve ilgililerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde muhasebe eğitimi gören 316 öğrenciye anket yöntemi kullanılarak sorular yöneltilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 20 programı kullanılarak betimsel istatistikler, yüzde ve frekans hesaplamaları, güvenirlik analizi, korelasyon analizi, bağımsız gruplar (İndependent T Testi), tek faktörlü varyans analizi (One Way Anova) yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda 7 hipotez kabul edilmiş olup, 2 hipotez red edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Innovations in information and communication technologies have rapidly developed and progressed in parallel with the needs of humankind. Thus, traditional methods in teaching have been abandoned and replaced with modern methods. Hologram technology, which has entered our lives as a result of technological developments, is a new notion in the field of accounting. Although it is new, hologram technology has begun to be used often in daily life. In addition to its use in many fields such as entertainment, health, engineering, construction, architecture, and trade, its place and frequency in daily life are increasing as well. Accounting education is able to adapt to the developments of its age and evolve accordingly. Thus, it is able to accommodate the needs of the digital generation, who is the product of the digital age. Use of modern technologies, such as the use of hologram technology in accounting education, enables easier and more permanent learning of accounting knowledge. Thanks to hologram technology, expert academicians, researchers, and students from different parts of the world can come together and exchange information, and in this way, more effective learning is achieved. The subject of this study was the applicability of hologram technology in accounting education, and the study aimed to determine the views and expectations of students studying accounting regarding the applicability of hologram technology in accounting education and how much they are interested in it. 316 students studying accounting at Burdur Mehmet Akif University and Isparta University of Applied Sciences were surveyed through questionnaire method within the scope of the study. Descriptive statistics, percentage and frequency calculations, reliability analysis, correlation analysis, independent groups (independent-t test), and one-way ANOVA were conducted using SPSS 20 in the analysis of the data. As a result of the study, 7 hypotheses were verified, and 2 hypotheses were refuted.