Yapıya özel sismik izolatör tiplerinin belirlenmesi ve test edilmesi
Determination and testing of seismic isolator types for building
- Tez No: 685880
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sismik Performans, Sismik İzolatör, Akma Sonrası Rijitliği, Etkin Rijitlik, Düşey Rijitlik, Seismic Performance, Seismic Isolator, Yielded Stiffness, Effective Stiffness, Vertical Stiffness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Sismik izolasyon, yapının kendisi ile temeli arasına yerleştirilen deprem yalıtım cihazları sayesinde yapı ile zemin arasında bir katman oluşturarak, yapının ve yapının içindeki tüm bileşenlerin depremin yıkıcı etkilerinden korunmasını sağlayan bir yöntemdir. Sismik izolatörler yapılarda her kolona birer tane, perde altlarına ise birden fazla olacak şekilde yerleştirilerek üst yapı temelden ve zeminden ayrılır. Bu tezde örnek bir yapı için üretilen prototip sismik izolatör cihazları için gerçekleştirilen testlerin sonuçlarının özetlenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Test edilen izolatörlerin genel geometrik özellikleri belirtilerek, testlerin gerçekleştiği yük ve deplasman değerleri için beyan değerleri tespit edilecektir. Bu beyan değerleri ile testlerde gerçekleşen değerlerin karşılaştırılması ve kabul kriterlerine uygunluğunun kontrolü incelenecektir. Ayrıca, testler sırasında gözlenen dinamik sürtünme katsayıları ile ilgili detaylar da sunulacaktır. Sismik izolatör cihazlarının önemi yapıların depremden sonra sorunsuz şekilde tekrar kullanılabilmesini sağlamasıdır ve bu da hastane, okul gibi yapılar için son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Seismic isolation is a special device placed between the building itself and its foundation, creating a layer between the building and the ground, and the aim is protecting all components inside the building from the destructive effects of the earthquake. Earthquake isolators are placed one per column in buildings and more than one under the curtain, and the superstructure is separated from the foundation and the ground. In this thesis, it is aimed to summarize and evaluate the results of the tests performed for prototype seismic isolator devices produced for a sample structure. By specifying the general geometric properties of the tested isolators, the rated values for the load and displacement values at which the tests are performed will be determined. The comparison of these declared values and the values realized in the tests and the control of compliance with the acceptance criteria will be examined. In addition, details on the dynamic friction coefficients observed during the tests will also be presented. The importance of seismic isolator devices is that they can be used again after an earthquake, which is extremely important for structures such as hospitals and schools.