Algılanan yönetici mizahının üretkenlik karşıtı iş davranışları üzerindeki etkileri
The effects of perceived supervisor humor on counterproductive work behaviors
- Tez No: 685881
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Yönetici Mizahı, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışları, Genişletme ve İnşa Etme Teorisi, Perceived Supervisor Humor, Counterproductive Workplace Behaviors, Broaden-and-Build Theory
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada, algılanan yönetici mizahının üretkenlik karşıtı iş davranışları üzerindeki etkisi Genişletme ve İnşa Etme Teorisi çerçevesinde incelenmiştir. Literatür taraması detaylı bir şekilde yapıldığında algılanan yönetici mizahının üretkenlik karşıtı iş davranışlarına etkisini alt boyutlar üzerinden doğrudan araştıran herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Araştırmanın amacına uygun olarak ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı sektöründe Kastamonu'da faaliyet gösteren 3 firmanın 228 çalışanından veriler kolayda örnekleme yöntemiyle elde edilmiştir. Verilerin analizi için SPSS 22.0 istatistik program kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin geçerlik ve güvenirlik analizleri gerçekleştirilmiş hipotezlerin testi için de korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre algılanan yönetici mizahı boyutlarından alaycı mizah bireylerarası sapma davranışı ve örgüte yönelik sapma davranışını pozitif yönde etkilemektedir. Ayrıca reddedici mizahın bireylerarası sapma davranışını negatif yönde, üreticisosyal mizahın ise örgüte yönelik sapma davranışını pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Bu doğrultuda araştırma bulguları Genişletme ve İnşa Etme Teorisi çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been examined within the framework of Broaden-and-Build Theory in order to determine whether perceived supervisor humor has an effect on counterproductive work behaviors. In the pertinent literature, there is no study that directly investigates the effect of perceived supervisor humor on counterproductive work behaviors through sub-dimensions. In accordance with the purpose of the research, data obtained by convenience sampling method from 228 employees of 3 companies operating in Kastamonu in the manufacture of wood and of products of wood and cork sector. SPSS 22.0 statistical program was used for data analysis. The validity and reliability analyzes of the scales used in the study were performed, and correlation and regression analyzes were used to test the hypotheses. According to the findings of the research, cynical humor style from the dimensions of perceived supervisor humor affect interpersonal deviance and organizational deviance. In addition, it was determined that rejectionist humor affects interpersonal deviance negatively, and producer humor positively affects organizational deviance. Accordingly, the research findings were discussed within the framework of the Broaden-and-Build Theory.