Finite element analysis of tapered preforms in cold upetting
Soğuk dövme işleminde konik önşekillendirmelerin sonlu elemanlarla analizi
  1. Tez No: 68590
  2. Yazar: NAZIM ELMASKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK DARENDELİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dövme, Silindirik Dövme, Dövmede Önşekillendirme, Sonlu Elemanlar Analizi, Bükülme iv, Forging, Upset Forging, Forging Preform, FEA, Buckling iii
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz SOĞUK DÖVME İŞLEMİNDE KONİK ÖNŞEKİLLENDİRMELERİN SONLU ELEMANLARLA ANALİZİ Elmaskaya, Nazım Yüksek Lisans, Makina Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Haluk Darendeliler Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa İ. Gökler Ocak 1997, 80 sayfa Bu çalışmada elastik-plastik sonlu elemanlar yöntemiyle, soğuk dövme işleminin ve konik önşekillendirmelerin tasarım sınırları incelenmektedir. Dövme işleminde başarısızlığa yol açan çeşitli nedenler vardır. Bunların arasından, deal silindirik malzeme, silindirik malzemenin uçlarındaki açı, kalıp eksenlerinin kaçıklığı konularının çalışmaları yapılmıştır. Sonuçlar Meyer'in deneysel çalışmalarıyla karşılaştırılmıştır. İdeal silindirik malzeme çalışmasından Meyer'in deneysel çalışmalarına benzer biçimde sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca, malzeme ucundaki eğikliğin müsade edilen dövme oranında düşüşe yol açtığı not edilmiştir. Meyer'in önerdiği sınırlarda tasarlanan konik kalıplardan elde edilen önşekillendirmelerde malzeme taşması görülmemesine rağmen bükülmeden kaynaklanan izlerin ortadan kalkmadığı gözlenmiştir. Gökler*in tavsiye ettiği sınırlar bükülme izlerinin ve malzeme taşmasının tümüyle ortadan kalkmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT ANALYSIS OF TAPERED PREFORMS IN COLD UPSETTING Elmaskaya, Nazım M. S, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Haluk Darendeliler Co- Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa İ. Gökler January 1997, 80 pages In this study, upset forging process and design limits for tapered preforms have been investigated by using elastic-plastic finite element method. There are several reasons leading to the Mure of the billet in upsetting. Among them, three different case studies that consider ideal billet, end-face inclination of the billet and die misalignments have been included. The results have been compared with the results of the Meyer's experiment. The results of the ideal billet case are in well-agreement with the Meyer's results. Further, it has been noticed that significant imperfection on the billet like end-face inclination decreases the limits of allowable upset ratio. It has been observed that although the tapered header dies designed at the limits suggested by Meyer produce flashless preforms, injuries due to buckling are not eliminated. Gökler's suggested limits provide elimination of both flash formation and injuries due to buckling.