Design and implementation of a guard handler for a distributed workflow enactment service
Dağınık iş akışı harekete geçirme servisi için bir nöbetçi tasarımı ve gerçekleştirimi
- Tez No: 68591
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: işakışı, işakışı yönetim sistemi, işakışı tanımlama dili, işakışı yönetimi, faaliyet, nöbet koşulu, nöbetçi, ÇORBA, dağınık harekete geçirme servisi, ACTA formalizmi vı, workflow, workflow management system, workflow definition lan guage, workflow process, activity, guard, guard handler, CORBA, distributed enactment service, ACTA Formalism IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz DAĞINIK İŞAKIŞI HARARETE GEÇİRME SERVİSİ İÇİN BİR NÖBETÇİ TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİMİ Gökkoca, Esin Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Eylül 1997, 87 sayfa İşakışları çeşitli işlem birimleri tarafından yapılan dağınık ve farklı cinsten çevrelerde bulunan görevleri düzenleyen faaliyetlerdir. Şu andaki ticari işakışı sis temlerinde, işakışı harekete geçirme servisi tek ve merkezi bir planlayıcıdır. Diğer taraftan dağınık işakışı harekete geçirme servisi, şebekenin farklı bölümlerinde farklı planlayıcı içermeli ve bu planlayıcılar işakışı örneğinin bir bölümünde çalış malıdır. Doğal olarak böyle bir yapı dağınık ve farklı cinsten ortamlara uygundur. Hatada esneklik ve arttırılmış işleme gücü dağınık harekete geçirme servisinin ge tirip, tek ve merkezi planlayıcının bize getiremediği yararlardır. Çünkü tek ve merkezi harekete geçirme servisi potansiyel bir engeldir. Bu tezde, dağınık işakışı harekete geçirme servisi için bir nöbetçi tasarımı ve gerçekleştirimi açıklanmaktadır. Çalışmamıza bir blok yapılı işakımı tanımlama dili ile başlayarak, çok genel bağımlılıklardan ve onların getirdiği sorunlardan kurtulduk. Bu sayede işakışı örneklerini dağıtık bir şekilde yönetecek basit bir yöntem bulundu. Sistemi test etmedeki kolaylık ve azaltılmış mesaj trafiğinden dolayı elde edilen çalışma verimliliği, ayrıca bu dilin bize getirdiği yararlardandır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A GUARD HANDLER FOR A DISTRIBUTED WORKFLOW ENACTMENT SERVICE Gökkoca, Esin M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç September 1997, 87 pages Workflows are activities involving the coordinated execution of multiple tasks performed by different processing entities, mostly in distributed heterogeneous environments which are very common in enterprises of even moderate complex ity. In current commercial workflow systems, the workflow scheduler is a single centralized component. A distributed workflow enactment service on the other hand should contain several schedulers on different nodes of a network each ex ecuting parts of process instances. Such an architecture would fit naturally to the distributed heterogeneous environments. Further advantages of distributed enactment service are failure resiliency and increased performance since a cen tralized scheduler is a potential bottleneck. In this thesis, we present the design and implementation of a guard handler for a distributed workflow enactment service. By starting with a block structured workflow specification language we avoid the very general set of dependencies and their related problems. In this way it is possible to present a simple algorithm for distributed scheduling of process instances. Further benefits of the approach are the ease in testing and debugging the system and execution efficiency through iiireduced number of messages.