Finite element analysis of effects of tapered preforms on final product in cold upsetting
Soğuk dövmede konik ön şekillendirmenin son ürün üzerindeki etkilerinin sonlu elemanlar analizi
  1. Tez No: 93107
  2. Yazar: ÖZGÜR DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖKLER, DOÇ. DR. HALUK DARENDELİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk dövme işlemi, dövme oranı, dövme işleminde önşekillendirme. iv, Cold upset forging, upset ratio, preform in upset forging. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz SOĞUK DÖVMEDE KONİK ÖN ŞEKİLLENDİRMENİN SON ÜRÜN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN SONLU ELEMANLAR ANALİZİ Doğan, Özgür Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa İlhan. Gökler Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Haluk Darendeliler Eylül 2000, 110 sayfa Bu çalışmada elastik-plastik sonlu elemanlar yöntemiyle, soğuk dövme işleminde konik önşekillendirmelerin ürün üzerindeki etkileri incelenmiştir. Eksenel simetrik örnek parçalar üzerinde çalışılmıştır. İlk olarak işlemsel tasarım kuralları uygulanarak önseldiler ve kalıplar tasarlanmıştır. Daha sonra dövme oranlan yeniden düzenlenmiş, önşekiller yeniden tasarlanmıştır. İstenilen doğru şekilli, tam olarak dolmuş parçaların işlemsel tasarım kuralları ile elde edildiği görülmüştür. Diğer durumlarda ise dolmamış kalıp boşlukları ve taşmalar gözlenmiştir. Konik ön şekillendirmenin iki ayrı metodu;“tek-koni metod”ve“çift-koni metod”incelenmiştir. Çift-koni metodu uygulandığında dövme için gereken kuvvetin azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT ANALYSIS OF EFFECTS OF TAPERED PREFORMS ON FINAL PRODUCT IN COLD UPSETTING Doğan, Özgür M.S, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa İlhan Gökler Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Haluk Darendeliler September 2000, 1 10 pages In this study, effects of the tapered preform shapes on the final product in cold upset forging have been investigated by using the elastic- plastic finite element method. Three axially symmetric examples were studied. First, the rationalised operational design rules were employed to design preform shapes. Then, for different upset ratios, preform shapes were redesigned. It was observed that the rationalised operational design rules result in the desired well-filled workpiece shapes. In the other cases, unfilled die cavities and flash formations were observed. Two methods of taper upsetting for intermediate stages;“one taper method”and“two tapers method”have been investigated. It was observed that in“two tapers method”the required punch force decreased.