Suitability of some polymeric materials to establish desired map systems for minimally processed sweet cherry
Bazı polimerik malzemelerin, minimal işlem görmüş kirazlar için arzu edilen OA (optimum atmosfer) şartlarının sağlayacak sistemlere uygunluğu
  1. Tez No: 68603
  2. Yazar: MUSTAFA FİNCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modifiye Edilmiş Atmosfer, Minimal İşlem, Kiraz, Prttnus avium, Modified Atmosphere, Minimal Processing, Sweet Cherry, Primus avium IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
öz BAZI POLİMERİK MALZEMELERİN, MİNİMAL İŞLEM GÖRMÜŞ KİRAZLAR İÇİN ARZU EDİLEN OA ŞARTLARINI SAĞLAYACAK SİSTEMLERE UYGUNLUĞU. FİNCAN, Mustafa Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fatih YILDIZ. Nisan 1997, 63 sayfa Bu çalışmada, arzu edilen optimum atmosferi sağlamaya yönelik polimerik filmlerin uygunluğu değerlendirildi ve bunlar tarafından sağlanan optimum atmosferin minimal işlem görmüş kirazın kalite kriterleri üzerine olan etkisi, aktif ve pasif ambalajlama tekniği kullanılarak, araştırıldı. Bu çalışmayı gerçekleştirmek için, henüz hasat edilen kiraz (Prunus avium), 100 ppm askorbik asid, 100 ppm sitrik asid ve 150 ppm kalsiyum klorür içeren çözeltiyle muamele edildikten sonra, PVC, LDPE, LDPE-b ve STRCH filmleriyle aktif ve pasif olarak ambalajlanıp 4 ° C de depolanmıştır. Aktif ambalajlamada, bütün paketler başlangıçta belirlenmiş bir gas komposizyonu içeren karışımla doldurulmuş ve gas kompozisyonundaki değişmeler takip edilmiştir. Ambalajlamadan yaklaşık 40 saat sonra, paketler içerisindeki CO2 ve O2 konsantrasyonları LDPE-b ve PVC filmi kaplı paketlerde, dengeye sırasıyla 3.5%-4% ve 16%- 15.5% değerlerinde ulaşmış, ancak LDPE ve STRCH filmi kaplı paketlerde ise 1.8%-0.7% ve 17.8% ve 18% değerlerine 20 saat gibi daha kısa bir sürede ulaşmıştır.Diğer taraftan, muhtelif CO2 ve O2 konsantrasyonlarındaki kirazın solunum hızlan, seçilen depolama sıcaklığında incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Bu çalışma genellikle, kiraz solunum hızının 13% ve 15% arasındaki oksijen konsantrasyonundaki değişmelere karşı çok duyarlı olduğunu ve solunum hızlarının, oksijen konsantrasyonunun azalmasıyla düştüğünü ortaya koymuştur. Yüksek CO2 konsantrasyonundan dolayı azalan solunum hızının etkisiyle, indirgen şeker, suda çözünebilir kuru madde, askorbik asit ve toplam asitlik gibi kalite kriterlerinin PVC ve LDPE-b film kaplı numunelerde nispeten daha iyi korunduğu görülmüştür. Stretch filmin en yüksek geçirgenliğe sahip ve ağırlık kaybının 6 hafta sonra bile, yaklaşık 4% olmasına rağmen, kiraz sertliğinin ve tüketilebilir özelliğinin ambalajlamadan 10 hafta sonra bile çok iyi korunduğu ortaya çıkmıştır. Ağırlık kaybı ile suda çözünemeyen madde miktarları arasında yakın bir ilişki gözlenmiş, kırmızı rengin ise STRCH ve LDPE-b kaplı numunelerde daha iyi korunduğu farkedilmiştir. Bundan başka, kiraz saplarının 10 hafta boyunca yeşil kaldığı, STRCH ve bazı PVC kaplı paketler hariç olmak üzere, acı bir tadın varlığı 8 hafta sonra bütün numunelerde gözlenmiş, fakat tüketici kabul edilebilirliği 7 hafta boyunca devam etmiş daha sonra azalmaya başlamıştır. Herhangi bir ürün için etkin bir MAP tasarımı yapılmak istendiğinde, bunun nasıl gerçekleştirilmesi hususuna ön ayak olabilecek teorik bir çalışma ayrıca yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUITABILITY OF SOME POLYMERIC MATERIALS TO ESTABLISH DESIRED MAP SYSTEMS FOR MINIMALLY PROCESSED SWEET CHERRY FİNCAN, Mustafa M.Sc.Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fatih YILDIZ April 1997, 63 pages In this research, suitability of some polymeric films to maintain desirable modified atmosphere within packages was evaluated and effects of these conditions on quality attributes of minimally processed sweet cherry were studied, using active and passive packaging techniques. To achieve this, freshly harvested sweet cherries (Primus avium, unknown cultivar) were packaged with Polyvinyl chloride (PVC), Stretch (STRCH), Low- density polyethylene (LDPE) and a bag type of Low-density polyethylene LDPE-b film and stored at 4 ° C after being treated with a dip solution of 100 ppm Ascorbic acid, 100 ppm Citric acid and 150 ppm Calcium chloride. In active packaging, all packages were initially flushed with a predetermined gas composition and change in gas composition was monitored during storage. mApproximately 40 hours after packaging, concentration of C02 and 02 within package atmosphere respectively equilibrated to 3.5-4% and 16-15.5% in packages sealed with LDPE-b and PVC and to 1.8-0.7% and 17.8-18% in packages with LDPE and STRCH film at a shorther time, 20 hours following packaging. Respiration rates at various O2 and CO2 concentrations at 4 ° C were also studied and evaluated. This revealed that respiration of sweet cherry is very sensitive to changes in concentration of02. Reducing sugar, soluble solids, ascorbic acid and titratable acidity in connection with reduced respiration, resulting from high concentration of C02 were relatively better retained in packages with PVC and LDPE-b. Although strecth film was most permeable film and weight loss was about 4% at 6 weeks, retention of texture as well as consumer acceptability remained higher even 10 weeks after packaging with the strecth film. A close relationship between weight loss and insoluble solids were also noted and higher retention of color was detected in packages with STRCH and LDPE- b during storage. Besides, stems remained green during 10 weeks and off flavors were present after 8 weeks at all samples, except the ones with STRCH and some PVC. Acceptability remained high for seven weeks for all, but decreased appreciably thereafter. A theoretical study was also carried out to show how to design an effective MAP system for a specific commodity.