The impact of regulatory focus on second language learners' oral production and motivation
Düzenleyici odağın ikinci dil öğrenenlerin sözel beceri ve güdülenmesine etkisi
- Tez No: 686040
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL FIRAT ALTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: düzenleyici odak, düzenleyici uyum, kaçınmacı odak, yönelimci odak, ikinci dil güdülenmesi ve başarısı, ikinci dil konuşma becerisi, regulatory focus, regulatory fit, prevention focus, promotion focus, L2 motivation and success, L2 speaking skill
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışma temel olarak, kazanç ve kayıp odaklı öğretim koşullarının ve öğrencilerde var olan düzenleyici odak tiplerinin ikinci dil olarak İngilizce öğrenenlerin bireysel konuşma performanslarını etkileyip etkilemediğini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın genel tasarımı, düzenleyici odak (Higgins, 1997) ve düzenleyici uyum teorilerine (Higgins, 2000) dayanmaktadır. Ankara'daki bir vakıf üniversitesinin İngilizce Hazırlık Birimi'nde eğitim gören 70 adet B2 İngilizce yeterlik düzeyine sahip öğrenci araştırmaya katılmıştır. Bu çalışmada nicel ve nitel veri toplamadan oluşan karma araştırma yöntemi uygulanmıştır. Nicel kısım için ilk olarak anket uygulama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan deneysel tasarımın bir parçası olarak öğrenciler, onların ikinci dilde konuşma performansını değerlendirmeyi amaçlayan konuşma alıştırmalarına katılmak için yönelimci ve kaçınmacı öğretim koşullarına atanmıştır. Çalışmada nitel veri toplama amaçlı yarı yapılandırılmış görüşmeler ve öğretmen günlükleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları göstermiştir ki öğrencilerin düzenleyici odakları (kaçınmacı/yönelimci odak) konuşma alıştırmalarındaki performanslarını özellikle kaçınmacı odak doğrultusunda oluşturulan deneysel durumda etkilemiştir. Ancak, bu sonuç yönelimci odak doğrultusunda oluşturulan deneysel durumda açıkça gözlemlenememiştir. Yönelimci ve kaçınmacı odaklar doğrultusunda hazırlanmış deney durumlarında öğrencilerin konuşma başarılarında sesletim, kelime ve dil bilgisi kullanımı, akıcılık, anlaşılabilirlik konularında farklar bulunmuştur. Kaçınmacı odak doğrultusunda hazırlanan deneysel durumdaki öğrencilerin dil bilgisi ve kelime kullanımı açısından daha iyi sonuçlar aldığı gözlemlenirken, yönelimci odak deneysel durumundaki öğrencilerin konuşma akıcılığı konusunda daha iyi sonuçlar aldıkları gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonuçları, ikinci dil öğretimi için müfredat, ders programı ve materyal hazırlama, bireysel farklılıklar, sınav hazırlama ve değerlendirme alanlarına uygulanabilirliğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
The present study aims primarily to find out whether different instructional framing conditions named as promotion and prevention and learners' inherent regulatory orientations affect second language (L2) learners' speaking task performance in individual speaking tasks. The general design of the study is based on regulatory focus theory (Higgins, 1997, 1998) and regulatory fit theory (Higgins, 2000). A total of 70 B2 level English learners studying at an English preparatory unit of a foundation university in Ankara participated in the study. A mixed method research design consisting of quantitative and qualitative data collection procedures was implemented. For the quantitative part, initially, survey methodology was used. As a part of the experimental design, L2 learners were assigned to the promotion and prevention instructional conditions to carry out the speaking tasks. Semi-structured interviews and teacher diary keeping methods were implemented as parts of the qualitative data collection. The results showed that L2 learners' regulatory foci influenced their performance in the speaking tasks in the prevention experimental condition. However, this result was not clear in the promotion experimental condition. Some performance differences were realized between students in the prevention and promotion conditions in terms of pronunciation, grammar, vocabulary, fluency and comprehensibility. It was found out that students in the prevention condition had better performance in terms of vocabulary usage and grammatical accuracy, whereas students in the promotion condition had better performance in terms of fluency. The implications of the study are applicable to the areas of L2 curriculum, syllabi and material preparation processes, individual learner differences, L2 testing and assessment.