A novel enantioselective synthesis of alfa-thienyl alkyl amines
Alfa-tiyenilalkilaminlerin enantiyoseçici sentezlerinde yeni yöntem
  1. Tez No: 23252
  2. Yazar: NEZİRE İBRAHİMZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN SITKI DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: a-Tiyenilalkilaminler, (1 S, 2R)-(-)-Norefedrin, a-Thienylalkylamines, (1S, 2R)-(-)-Norephedrine
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada a-tiyenilalkilketonbenziloksim eterlerden (1S.2R)- Norefedrin katalizatörü kullanarak a-tiyenilalkilaminlerin enantiyoseçici sentezi için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. a-Tiyenilalkilketonlar başlangıç maddesi olarak kullanılmış daha sonra bunlara HCI.NH3OH ilavesi ile a-tiyenilalkilketon oksimler, oksimlerin NaH / benzilbromür reaksiyonu ile a-tiyenilalkilketon oksim eterler elde edilmiştir. Bu ürünler hem doğrudan biyolojik aktiviteye sahip hem de biyolojik aktivite gösteren bileşiklerin sentezlenmesinde önemli ara maddeler olarak kullanılmaktadırlar. Bu çalışma literatürde yer alan çok basamaklı yöntemlere etkili yeni bir alternatif önermektedir.
Özet (Çeviri)
A new synthetic method was developed for the synthesis of a-thienyl- alkylamines from the corresponding a-thienylalkylketonebenzyloxime ethers in the presence of chiral catalyst known as (1S,2R)-(-)-Norephedrine. a-Thienylalkyl- ketone-O-benzyloxime ethers were produced from related a-thienylalkylketone oximes which are synthesized from a-thienylalkylketones that are used as starting materials. These products have biological activity and also are important intermediates for the synthesis of various biologically active compounds. This work offers an attractive alternative to the other multistep procedures given in the literature.