A novel enantioselective synthesis of furyl azidirines as alfa-amino acid precursor
Furiyil azidirinlerin enantiyo seçici sentezlerinde yeni yöntem
- Tez No: 29432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN SITKI DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Furiyil aziridinler.enansiyoseçici sentez, Furyl aziridines, a-substituted oxime ether.enantioselective reduction
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZ FURİYİL AZİRİDİNLERİN ENANTİYOSEÇİCİ SENTEZLERİNDE YENİ YÖNTEM AYDO?AN.KENAN Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Ayhan S. Demir Ocak, 1993,153 sayfa (1S,2R)-norephedrin olarak da adlandırılan kiral katalizatör yardımı ile a-fonksiyonlandınlmış furilalkil okzim eterlerin indirgenmesinden elde edilen a-hidroksi aminlerden furiyil aziridinlerin sentezi için yeni bir sentetik metod geliştirilmiştir. Bu ürünler biyolojik aktiviteye sahiptirler ve ay rica çeşitli a-kiral amino asitlerin sentezleri için önemli ara ürünlerdir.Bu çalışma.literatürde verilen diğer çok basamaklı yöntemlere oldukça çekici alternatif bir yol önermektedir. '
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NOVEL ENANTIOSELECTIVE SYNTHESIS OF FURYL AZIRIDINES AS a-AMINO ACID PRECURSOR AYDO?AN, Kenan M.S. in Chemistry Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Ayhan S.Demir January.1993, 153 pages A new synthetic method was developed for the synthesis of furyl aziridines from the corresponding a-hydroxy amines which was synthesized from reduction of a-substituted furylalkyl oxime ether by means of chiral catalyst known as (1S,2R)-(-)-Norephedrine.These products have biological activity and also are important intermediates for the synthesis of various a- chiral amino acids.This work offers an attractive alternative route to the other multistep procedures given in the literature.