Yöneticilerin dönüştürücü liderlik davranışlarının örgütsel sessizlik ve örgütsel adalet ile ilişkisi
The relationship of the administrators' transformational leadership behaviours with organizational silence and justice
  1. Tez No: 686108
  2. Yazar: NİHAL SENGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü Liderlik, Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Adalet, Transformational Leadership, Organizational Silence, Organizational Justice
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yöneticilerin dönüştürücü liderlik davranışları ile örgütsel sessizlik ve örgütsel adalet arasında ilişki olup olmadığını, varsa ilişkinin yönünü ve gücünü belirlemektir. Ayrıca bu çalışmada yöneticilerin dönüştürücü liderlik davranışlarının örgütsel sessizlik ve örgütsel adalet üzerine etkisi de incelenmiştir. Bu amaçla mevcut araştırma; dönüştürücü liderlik, örgütsel sessizlik ve örgütsel adalet değişkenlerini ele alarak ilgili alana katkıda bulunmaktadır. Bu araştırmada, Erzurum Büyükşehir Belediyesinde istihdam edilen 478 işgörenden anket tekniği ile veri toplanarak analize tabi tutulmuştur. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde dönüştürücü liderlik, ikinci bölümde örgütsel sessizlik ve üçüncü bölümde örgütsel adalet kavramları açıklanmaktadır. Son bölümde ise, teorik kısımda ayrıntılı olarak incelenen dönüştürücü liderlik, örgütsel sessizlik ve örgütsel adalet değişkenleri arasındaki ilişki yapılmış olan uygulamalı bir çalışmayla analiz edilerek elde edilen bulgularla ilgili bilgi verilmiştir. Sonuçlara göre yöneticilerin dönüştürücü liderlik davranışının örgütsel adalet üzerinde olumlu yönde, örgütsel sessizlik üzerinde olumsuz yönde bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Yöneticilerin dönüştürücü liderlik davranışı ile örgütsel sessizlik arasında negatif yönlü, örgütsel adalet ile pozitif yönlü ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine whether there is a relationship between the transformative leadership behaviors of managers and organizational silence and organizational justice and to determine the direction and strength of the relationship if any. In addition, the effect of managers' transformative leadership behaviors on organizational silence and organizational justice was also examined in this study. For this purpose, the current research; contribute to the related field by addressing the variables of transformative leadership, organizational silence, and organizational justice. In this research, data were collected from 478 employees employed in Erzurum Metropolitan Municipality by survey technique and were analyzed. The study consists of four parts. Transformational leadership in the first part, organizational silence in the second part, and organizational justice in the third part were explained. In the last part, the relationship between the transformational leadership, organizational silence, and organizational justice variables, which were examined in detail in the theoretical part, was analyzed with an applied study, and information was given about the findings. According to the results, it was observed that the transformative leadership behavior of the managers had a positive effect on organizational justice and a negative effect on organizational silence. It was determined that there is a negative relationship between the transformative leadership behavior of managers and organizational silence and a positive relationship with organizational justice.