Bölgesel kalkınma ve yönetişim: Karacadağ kalkınma ajansı örneği
Regional development and governance: Karacadag development agency example
- Tez No: 686143
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİR ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Economics, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, Yönetişim, Kalkınma Ajansları, Regional Development, Governance, Development Agencies
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışma, bölgesel kalkınmada yerel katılımcı bir yapı ve yönetişime dayalı bir kalkınma yaklaşımının bölgesel plan, politika, hedef ve stratejiler üretme ve uygulamada nasıl bir etki ortaya çıkardığını incelemektedir. Az gelişmiş bölgelerde bölgesel kalkınma ajanslarının kalkınmada yönetişim yaklaşımına dayalı olarak rollerini oynayıp oynayamadıkları, Türkiye'de bölgesel kalkınma ajanslarının rolünü ve etkinliğini azaltan sorunlara ve olası çözümlere işaret etmek araştırılmıştır. Bu nedenle önceki çalışmalar ve literatür çalışmaları araştırılıp Türkiye'de 26 düzey 2 bölge içerisinde son sırada yer alan TRC2 bölgesinde faaliyet gösteren Güneydoğu Anadolu Karacadağ Kalkınma Ajansı araştırma alanı olarak seçilmiştir. TRC2 Bölgesi'nde kalkınma sorumluluğu üstlenmiş Karacadağ Kalkınma Ajanslarının faaliyete başlamasından bugüne geçen 11 yılı aşkın sürede“yönetişim bağlamında kalkınmada rolü ve etkinliği”merak konusu olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of a local participatory structure and a development approach based on governance in regional development in the production and implementation of regional plans, policies, goals and strategies. Less developed regions can not also play roles in governance approaches based on the development of regional development agencies, Turkey has been investigated in the problem that reduces the role and effectiveness of regional development agencies and suggests possible solutions. Therefore, previous studies and literature studies explored Turkey ranked last in the 26 level 2 regions located in the district TRC2 Karacadağ Southeast Anatolia Development Agency was selected as the research area. The“role and effectiveness in development in the context of governance”has been a matter of curiosity for more than 11 years since Karacadag Development Agencies, which have undertaken development responsibility in the TRC2 Region, have started to operate.