Suça sürüklenen çocuk ve suça sürüklenmeyen çocuğun benlik saygısı düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of self-esteem levels of juvenile delinquent and non-delinquent child
  1. Tez No: 703178
  2. Yazar: GÖZDE AYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUCAHİT ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Kavramı, Benlik Saygısı, Çocukluk Dönemi, Ergenlik Dönemi, Suç, Self Concept, Self Esteem, Childhood, Adolasence, Crime
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı suça sürüklenen çocuk ve suça sürüklenmeyen çocuğun benlik saygısı düzeylerinin karşılaştırılmasını incelemek ve suça sürüklenen çocuk ile suça sürüklenmeyen çocuğun benlik saygısı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını belirlemek amacıyla oluşturulmuştur. Çocukların suça sürüklenme durumu ile benlik saygısı düzeyleri arasındaki ilişki değerlendirilerek çocukların benlik saygıları düzelerinin suça yönelme davranışlarına etkisi saptanıp çocuk suçluluğunun nedenlerinin engellenmesine yönelik bakış açılarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmanın örneklem grubu olarak; Elazığ Adliyesi'ne bağlı Çocuk Mahkemesi ve Ağır Ceza Mahkemeleri'nde yargılanan veya yargılanmakta olan 12 ile 18 yaş arasında suça sürüklenmiş 82 çocuk ve Elazığ ilinde yaşamakta olan hiç 58 suça karışmamış 12-18 yaş aralığında bulunan çocuklardan oluşmaktadır. Verilerin oluşturulması amacıyla 'Kişisel Bilgi Formu' ve 'Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği' kullanılmıştır. Suça sürüklenen 56 erkek ve 26 kız, suça sürüklenmeyen 21 erkek ve 37 kız olarak rastgele seçilerek araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni 'benlik saygısı düzeyi' bağımsız değişkeni ise 'suça sürüklenmiş olmak' olarak belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin incelenmesi amacıyla, SPSS 23 Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Her iki örneklem grubunun demografik bilgileri ve RBSÖ puanları karşılaştırılarak incelenirken Bağımsız Değişkenler T Testi ve Tek Yönlü Anova uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma örnekleminin %58.6 sı SSÇ %41.4 ünü suça sürüklenmeyen çocuklardan oluşmaktadır. Suça sürüklenen çocukların benlik saygısı düzeyleri suça sürüklenmeyen çocukların benlik saygısı düzeylerinden daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Araştırmada elde edilen sonuca göre suça sürüklenen çocuk ile suça sürüklenmeyen çocuğun benlik saygısı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The researct analyze to compose in to self-esteem levels child driven into crime between not driven into crime.We want created to find significant difference in self-esteem level between child driven into crime between child not driven into crime.The aim of this research to match the self esteem level of child driven into crime between child not driven into crime, This relationship by evaluating, aimed to determine to reason for crime act and new perspectives of juvenile delinguency Material and Method:The sample group the study ;82 child drugged into crime consists 58 child not drugged into crime between age of 12 and 18 to Juvenile Court a to Elazığ Courthouse. 'Personel İnformation Form' and 'Rosenberg Self esteem Scale' used for data. 56 boys and 26 girls child drugged to crime, 21 boys and 37 girls child not drugged crime selected to randomly.The study determined to dependent variable ' self esteem level' and independent variable to 'driven into crime behavior'. The study used to SPSS 23 programs for analyze data. Independent sample T Test and One-Way Anova applied for comparison. Results: The research sample is % 58.6 child drugged into crime and % 41.4 child not drugged into crime. Child drugged into crime of self esteem levels lower than child not drugged into crime of self esteem levels. Conclusion: this study find significant reletionship to child drugged into crime between child not drugged into crime