İskender Fahreddin Sertelli'nin hayatı ve dizi polisiye hikâyeleri üzerine bir inceleme
An analysis on İskender Fahreddin Sertelli's life and serial detective stories
- Tez No: 686172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ACEHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İskender Fahreddin Sertelli, Dizi Polisiye Hikâye, Popüler, Tarih, Milliyetçilik, İskender Fahreddin Sertelli, Detective Story Series, Popular, History, Nationalism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 395
Özet
Çalışma, Cumhuriyet öncesi ve sonrasında çeşitli gazete ve dergilerde yazılar keleme almış gazeteci, roman ve hikâye yazarı İskender Fahreddin Sertelli'nin resmî ve kültürel hayatı ile 1927-1928 yılları arasında yayımladığı dizi polisiye hikâyelerinin incelemesini içermektedir. Çalışma; giriş, İskender Fahreddin Sertelli'nin hayatı, kişiliği, kültürel hayatı ve eserlerini içine alan birinci bedir. ölüm; dizi polisiye hikâyelerin tarihi ve gelişimini anlatan ikinci bölüm; Sertelli'nin Behlül Dânâ müstear adıyla yayımladığı dizi polisiye hikâyelerin tahlilini içeren üçüncü bölüm ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Bu çalışma; nitel araştırma yöntemi, Nurullah Çetin ve Ali İhsan Kolcu'nun hikâye tahlil yöntemleri ile Mehmet Tekin'in Roman Sanatı adlı eseri esas alınarak hazırlanmıştır. Çalışmayla, edebiyatın birçok türünde kalem oynatmış İskender Fahreddin Sertelli'yi yakından tanımak ve yayımladığı dizi polisiye hikâyelerini nasıl ve hangi amaçla yazdığını anlamak amaçlanmıştır. İskender Fahreddin Sertelli'nin hayatı ve eserlerine yönelik karanlıkta kalmış yönlerin ortaya çıkarılması ve daha önce dizi polisiye hikâyelerin tahliline yönelik bir çalışmaya rastlanmaması bu tezin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study includes the analysis of the official and cultural life of journalist, novelist and story writer İskender Fahreddin Sertelli, who wrote articles in various newspapers and magazines before and after the Republic, and the series of detective stories he published between 1927-1928. The study comprises an introductory part which is followed by the first part about the life, personality, cultural life and works of Iskender Fahreddin Sertelli; the second part describes the history and development of detective story series; the third part includes an analysis of detective stories published by Sertelli under the pen-name Behlül Dânâ, and is followed by the conclusion. This study is conducted using a qualitative method based on the story analysis methods of Nurullah Çetin and Ali İhsan Kolcu and Mehmet Tekin's work entitled“Roman Sanatı”. The main aim of the study is to introduce İskender Fahreddin Sertelli, who has written in many genres of literature, and to understand how and for what purpose he wrote the series of detective stories he published. Revealing the unclear aspects of the life and works of İskender Fahreddin Sertelli and the lack of previous studies concerning the analysis of detective stories confirms the importance of this thesis research.