UNESCO Creative Cities and practices in Turkey
UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı ve Türkiye'deki uygulamaları
- Tez No: 686380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAN ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, yaratıcı endüstriler, yaratıcı kent, kültür, UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı, Creativity, creative industries, creative city, culture, UNESCO Creative Cities Network
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
21.YY'da sosyal, siyasal, ekonomik alanda yaşanan hızlı değişimlerin etkisiyle günümüzde kentlerin nüfus sayısı hızla artmaktadır. Kentlerin nüfus yoğunluğuna paralel olarak gelişen sosyal ve ekonomik problemlerin çözümüne yönelik sürdürülebilir kalkınma stratejileri geliştirilmektedir. Bu stratejiler arasında yaratıcılık ve kültür odaklı yaklaşımların giderek daha fazla gündeme geldiği görülmektedir. Sözkonusu yaklaşımdan hareketle 2004'te UNESCO bünyesinde kurulan UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı (UCCN), yerel kültürlerin zenginliğini yaratıcı endüstrilerle birleştirmeyi amaçlayan farklı düzeydeki kentleri bilgi ve deneyim paylaşımı yoluyla biraraya getiren bir platform konumundadır. Kentleri yaratıcı endüstriler alanında belirlenen yedi temaya (edebiyat, müzik, film, medya sanatları, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi) göre değerlendiren UCCN'ye Türkiye'den dört kent dahil olmuştur. Bu çalışmanın amacı; UCCN'nin amaç ve hedeflerinden hareketle ağ yapısını ve Türkiye'den UCCN'ye katılan kentlerin uygulamalarını“yaratıcı kent”yaklaşımı ekseninde incelemektir. Birinci bölümde yaratıcılık, yenilik, yaratıcı endüstriler, yaratıcı kent gibi çalışmanın dayandığı temel kavramların açıklanmasına yer verilmektedir. İkinci bölümde UCCN'nin bu kavramlar etrafında belirlediği misyon ve hedefleri ile yaratıcı kent kriterleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de kültürün kentlerin sürdürülebilir kalkınmadaki rolünün ne olduğu çeşitli belgeler üzerinden belirtilmiştir. Dördüncü bölümde Türkiye'den UCCN'ye dahil olan kentlerin durumları UCCN kriterlerine göre ve üyelik izleme raporları verilerine göre ele alınmış, sonuç bölümünde UCCN'in bir paylaşım platformu olduğu değerlendirmesinden hareketle çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to the rapid social, political and economic changes in the 21st century, populations of cities are rapidly increasing. Sustainable development strategies are being developed in order to address the social and economic problems which develop in parallel with the urban population density. Among these strategies, creativity and culture-oriented approaches are becoming increasingly commonplace. The UNESCO Creative Cities Network (UCCN), established in 2004 within UNESCO, is a platform that aims to bring together different levels of cities in order to link local cultural richness with creative industries by sharing knowledge and experience. Four cities from Turkeyparticipated in the UCCN network, which evaluates cities based on seven themes (literature, music, film, media arts, crafts and folk art, design, gastronomy). The aim of this study is to investigate the structure of the networks in the framework of the UCCN's aims and objectives, as well as to study the practices in Turkish cities in the UCCN grounded in a“creative city”approach. In the first chapter, main concepts of this study such as creativity, innovation, creative industries and creative city are investigated. The second chapter dwells on the missions and goals determined around these concepts by UCCN, and the criteria for creative cities. The third chapter discusses the role of culture in sustainable development of cities in Turkey through certain documents. The circumstances of cities joined to UCCN from Turkey are discussed based on the criteria of UCCN and the data of membership monitoring reports throughout the fourth chapter, and the conclusion chapter presentsseveral suggestions considering the UCCN as a sharing platform.