Farklı irrigasyon solüsyonlarının elektronik apeks bulucu ile tespit edilen elektronik ölçümlere etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of different irrigation solutions on the measurements by electronic apex locator
  1. Tez No: 686430
  2. Yazar: FATMA BEGÜM PEKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELDA ERDEM HEPŞENOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ TAN FIRAT EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma boyu belirlenmesi, elektronik apeks bulucular, etidronik asit, irrigasyon solüsyonları, Raypex 6, Working lenght determination, electonic apex locator, etidronic acid, irrigation solution, Raypex 6
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kök kanal tedavisinin başarısı için çalışma boyunun doğru tespit edilmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı, NaOCl, EDTA, salin ve etidronik asit solüsyonlarının Raypex 6 elektronik apeks bulucunun doğruluğuna etkisini değerlendirmektir. Çürük ve/veya periodontal nedenle çekilmesi planlanan yüz beş adet tek köklü insan dişi seçildi. Metalik restorasyonlu dişler, kırık dişler, kök rezorpsiyonlu ve açık apeksli dişler çalışmaya dahil edilmedi. Dişler çekilmeden önce, giriş kavitesi açıldı ve tüm ölçümlerde değişmeyen bir referans noktası oluşturmak için kuronlar aşındırılarak, prepare edildi. Elektronik ölçümler yapılmadan önce, SX Protaper eğe ile koronal ön genişletme yapıldı. Solüsyonlar varlığında 15 # K tipi eğe ile Raypex 6 kullanılarak ölçümler yapıldı. Dişler çekildikten sonra, 15 # K tipi eğe kullanılarak, eğenin ucu apekste görülene kadar ilerletildi ve gerçek majör foramen tespit edildi. Dişlerin apikal 3 – 4 mm' lik kısmı aşındırılarak eğe ucu açığa çıkarıldı. Örnekler, stereomikroskopta x10 büyütme altında gözlendi. Eğe ucu ile majör foramen noktası arasındaki mesafe Image J bilgisayar programı kullanılarak hesaplandı. İstatistiksel veriler Ki-kare (Crosstab) testi kullanılarak analiz edildi. Sonuçlar anlamlılık p < 0,05 düzeyinde değerlendirildi. Raypex 6 elektronik apeks bulucu cihazı minör foramenin tespit edilmesinde NaOCl ve salin varlığında, EDTA ve etidronik asit solüsyonlarına göre daha iyi sonuçlar gösterdi. Çalışmamızın sonuçlarına göre, Raypex 6 cihazı minör foramen noktasının saptanmasında majör foramen noktasının saptanmasına göre daha başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Accurate determination of working length is crucial for the success of endodontic therapy. The aim of this study was to determine the influence of NaOCl, saline, EDTA and etidronic acid solution on the accuracy of Raypex 6 electronic apex locater. One hundred five single-rooted human teeth scheduled for extraction due to caries or periodontal reasons were selected. Teeth with metallic restorations, fractures, root resorption or open apices were not included. Before the extraction, an access cavity was opened and the crown was prepared to establish a stable reference point for all measurements. The electronic measurements were made after the preflaring using the SX Pro-Taper instruments. Measurements were performed by using Raypex 6 in the presence of irrigating solutions using a K-file 15. After the teeth had been extracted, a size 15 K file was used to determine the actual major foramen, it was promoted the tip of the file was seen in apex. The apical 3 – 4 mm of each canal was trimmed to expose the file tip. The samples were observed under a stereo microscope ×10 magnification, and the distance from the file tip to the major foramen was measured using İmage J software. Statistical data were analyzed with chi square (crosstab) analysis. Results were evaluated at the significance level of p < 0,05. Raypex 6 showed better results in the presence of NaOCl and saline compared to EDTA and etidronic acid solutions in determining minör foramen. Due to the results of our study, Raypex 6 more successful in detecting of minor foramen compared to the major foramen.