Meme kanseri hastalarda maresin-1 düzeyi ile kaşeksi ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship of maresin-1 level and cachexia in breast cancer patients
- Tez No: 686497
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞERİF CANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Kanser tedavisi, meme kanseri, maresin-1, Cancer, breast cancer, maresin-1
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolsüz bölünüp çoğalmasıyla meydana gelen, çevresel ve genetik faktörlerden etkilenen karmaşık bir rahatsızlıktır. Meme kanseri kadınlarda en çok görülen kanser türü olup, kanser türlerindeki akciğer kanserinden sonra en sık ölüm sebebi olarak belirtilmiştir. Maresin-1, inflamasyon geriletilmesindeki makrofaj mediatörü ( macrophage mediator in resolving inflammation) kelimelerinin baş harflerinden türetilen ve inflamasyonun çözülmesinde makrofaj-derive bir mediatör olarak tanımlanmaktadır. Maresinler çoklu doymamış yağ asidi (PUFA) metabolitlerinin özelleştirilmiş ön-çözücü aracıları (SPM) sınıfının çeşitli diğer üyelerine benzeyen güçlü anti-enflamatuar, koruyucu, ön çözücü ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Çalışmamızda amacımız meme kanseri hastalarda Maresin-1 düzeylerini inceleyerek, kanser kaşeksisi arasında ilişki olup olmadığını saptamak böylece kaşeksi için yeni bir biyobelirteç olabilirliğini değerlendirmektir. Çalışmaya 13 kaşektik (BMI18) meme kanseri ve 29 sağlıklı normal kilolu kontrol grubu olarak alındı. Kaşektik meme kanseri hastalarda Maresin-1'in düzeyi, kaşektik olmayan meme kanseri ve sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,003). Kaşektik meme kanseri hastalarda BMI, kaşektik olmayan ve sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük saptandı (p=0,000). Sonuç olarak, maresin-1 ve kaşeksi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kaşektik meme kanseri hastalarda maresin-1 düzeyinin yükseltilerek hastada inflamasyon ve ağrının azaltılabileceği düşünülmektedir. Kaşekside maresin-1 rolünün takibi ve kesin rolünü bulmak için ayrıntılı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Cancer is a complex disorder that occurs when occurs when cells in the body divide and multiply uncontrollably anda re affected by environmental and genetic factors. Breasr cancer is the most common thype of cancer in women and has been identified as the most common cause of death after lung cancer in cancer types. Maresin-1 macrophage mediator in inflammation regression (macrophage mediatorin resolving inflammation) it is defined as a macrophage-derived mediator in the resolution of inflammation. Maresins are polyunsaturated fatty acid (PUFA) metabolites that resemble various other members of the specialized pre-solvent intermediates (SPM) class, it has strong anti-inflammatory, protective, pre-dissolving and healing properties. 13 cachectic (BMI18), breast cancers and 29 healthy normal weight control groups were included in the study. In cachectic breast cancer patients, maresin-1 was significantly lower than non-cachectic breast cancer healthy control groups (p=0,003). BMI was found to be significantly lower in cachectic breast cancer patients than in non-cachectic and healthy control groups (p=0,000). As a result, a significant relationship was found between maresin-1 and cachexia. It is thought that increasing the level of maresin-1 in patients with cachectic breast cancer can reduce inflammation and pain in the patient. Detailed research is needed to determine the precise role and follow-up role of maresin-1 in cachexia.