9. sınıfa devam eden ergenlerin arkadaşlık ilişkileri ve pandemi yaşamları
Friendship relations and pandemic lives of adolescents attending 9. grade
  1. Tez No: 686564
  2. Yazar: SANİYE SELİN DÖĞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ELİF KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Adolescence, Covid-19 pandemic life, friendship relations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, ergenlik döneminin en önemli unsuru olan arkadaşlık ilişkilerini 9. sınıfa devam eden ergenlerde incelemek ve bu ilişkilere Covid-19 pandemi sürecinin etkisini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda araştırma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırma grubu amaçlı örneklem doğrultusunda çalışmaya katılmayı kabul eden, 9. sınıfa devam eden 13 kız 8 erkek toplam 21 ergen olarak belirlenmiştir. Amaç doğrultusunda demografik bilgileri, arkadaşlık ilişkilerini ve pandemi yaşamlarına dair soruların yer aldığı görüşme formu doğrultusunda online görüşmelerle veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi yöntemi ile önce yazıya aktarılmış sonrasında da benzer anlamlara sahip ifadeler kategorilendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına bakıldığında, ergenlerin pandemi sürecinde farklı platformlar aracılığıyla eğitimlerini sürdürdükleri, pandemi sürecinde en çok telefonları ile zaman geçirdikleri ve bunu kullanırken dersleri ve sosyal medyayı takip etmek amacıyla kullandıkları görülmüştür. Ergenlerin arkadaşlık ilişkilerinde pandeminin bir çıktısı olan online hayatın arkadaşlarla uzaklaşma, görüşmeme, arkadaş edinememe, arkadaş sayısında azalma gibi etkilerinin olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda ergenlerin arkadaşlık ilişkilerinin korunması, online yaşamın sahip olduğu muhtemel tehlikelerden korunulması, eğitim standardizasyonun sağlanması önerilebilir. Anahtar kelimler: Arkadaş ilişkileri, Covid-19 pandemi yaşamı, ergenlik.
Özet (Çeviri)
This study examines friendship relations, which is the essential element of adolescence, in adolescents attending the 9th grade and reveal the effect of the Covid-19 pandemic process on these relations. In this direction, the phenomenology design, one of the qualitative research methods, was used. The research group was determined as a total of 21 adolescents, 13 girls and 8 boys, attending the 9th grade, who agreed to participate in the study in line with the purposeful sampling. In line with the purpose, data were collected through online interviews in line with the interview form, which included questions about demographic information, friendship relations, and pandemic lives. The obtained data were first transcribed by the content analysis method, and then the expressions with similar meanings were categorized. Looking at the results of the research, it was seen that adolescents continued their education through different platforms during the pandemic process; they spent most of their time with their phones during the pandemic process, and they used it to follow lessons and social media. Furthermore, it has been observed that online life, which is an output of the pandemic, affects adolescents' friendship relations, such as being away from friends, not meeting, not making friends, and a decrease in the number of friends. Therefore, in this direction, it can be recommended to protect adolescents' friendship relations, protect them from the possible dangers of online life, and provide education standardization.