Non-destructive inspection of aircraft components using eddy current method
Girdap akımları yöntemi kullanılarak uçak parçalarının tahribatsiz muayene edilmesi
- Tez No: 68664
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT DOYUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Girdap Akımları Testi, Penetrant Testi, Uçak Parçaları, Tahribatsız Muayene Prosedürleri. vı
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
oz Ertekin, Serkan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bülent Doyum Ocak 1997, 150 sayfa Bu çalışmanın amacı, baza önemli uçak parçalan için, Girdap Akımları Yöntemi kullanılarak, Tahribatsız Muayene Prosedürlerinin geliştirilmesidir. Bu amaçla, tahribatsız muayene yönünden tanımlanmış problemleri bulunan 8 tip uçak parçası elde edilmiştir. Bu parçaların önemi, kırıldıkları taktirde, uçağın kaybedilmesine sebep olacak nitelikte olmalarından kaynaklanmaktadır. Bu parçaların tahribatsız muayene gereksinimleri belirlenmiş ve gerçek ortamlarındaki test sonuçlan elde edilmiştir. Aynı testler laboratuar ortamında yapılarak önceden belirtilmiş muayene yöntemlerindeki yetersizliklerin sebepleri belirlenmiştir. Belirlenen hatalara kesinlik kazandırılması amacıyla parçaların detaylı gözle muayeneleri gerçekleştirilmiştir. Daha sonra, ODTÜ Tahribatsız Muayene Merkezi Laboratuarlarında bulunan cihazlar kullanılarak, bu parçalar için Girdap Akımları Muayene Prosedürleri geliştirilmiştir. Bu prosedürlerin geliştirilmesinde şu gereksinimler göz önünde bulundurulmuştur: 1) geliştirilen girdap akımları muayene prosedürlerinin hata belirleme yeteneği önceden belirtilmiş tahribatsız muayene yöntemleri kadar iyi veya daha iyi olacak, 2) test sonuçlan tekrarlanabilir ve güvenilir olacak, 3) geliştirilen test prosedürlerinde kullanılan cihazlar ticari olarak elde edilebilir nitelikte veya tercihen, parçaların sağlandığı kaynaklarda mevcut olacak,4) geliştirilen prosedürler, ekonomi, operatör ve çevre konularında gelişme ve faydalar sağlayacak. Geliştirilen bu prosedürler parçaların muayene edilmesinde kullanılmış ve bulunan sonuçlar penetrant muayenesi ve gözle muayeneden elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma göstermektedir ki geliştirilen Girdap Akımları Muayene Prosedürleri bu parçalar için ortaya konan tüm gereksinimleri karşılamaktadır. Ayrıca, geliştirilen bu prosedürler tespit edilen hataların karşılaştırmalı boyutlarının belirlenmesini de sağlayabilmektedir. Bu da hasar tolerans analizleri ve kalan ömür hesaplamaları için çok önemli bir etkendir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NON-DESTRUCTIVE INSPECTION OF AIRCRAFT COMPONENTS USING EDDY CURRENT METHOD Ertekin, Serkan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bülent Doyum January 1997, 150 pages In this study, the aim is to develop Eddy Current Testing (ECT) Procedures for some critical aircraft components. For this purpose, 8 types of aircraft components, with identified problems from the aspect of Non-Destructive Inspection (ND1), are selected and samples are obtained. All of the components are critical from the aspect that their failure could lead to the loss of the aircraft. The NDI requirements and test results for these components at actual testing environment were obtained. Same tests are conducted in the laboratory conditions and possible reasons of weaknesses in the assigned testing methods are determined. A detailed visual inspection of the components is conducted for the verification purposes of the detected defects. Then ECT procedures are developed for these components by using the equipment available at METU-NDT Center Laboratories, m the development of the testing procedures, the following requirements are taken into account: 1) the detection capability of the developed ECT procedures should be at least equal to or be better than the originally assigned NDI methods, 2) the test results should be repeatable and reliable, 3) equipment selected to be used in the test procedures should be commercially available or preferably already exist at the source locations for the test components, in4) the developed procedures should bring benefits from the points of view of the economy, operator and environment The developed procedures are used for the testing of these components and the results are compared with those obtained from PT and VI. The results showed that the developed ECT procedures satisfy all the testing requirements for these components. Ân additional benefit of the developed procedures is that the relative sizes of the detected defects can also be determined which is a very important factor in the damage tolerance analysis and residual life calculations for these components. KeyWords: Eddy Current Testing, Penetrant Testing, Aircraft Components, Non- Destructive Testing Procedures. IV