The Solubilization of phosphate rock by rhizopus oryzae
Fosfat kayasının Rhizopus oryzae ile çözünür hale getirilmesi
- Tez No: 68665
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK HAMAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fosfat Kayası, Atık Ekmek, Rhizopus oryzae w, Phosphate Rock, Waste Bread, Rhizopus oryzae IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ozErdağt, Belgin Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Haluk Hamamcı Ocak 1997, 68 sayfa Bu tez için yapılan çalışmalarda, fosfat iyonları Mazı Dağı (Türkiye) ve Al- Jalamid (Suudi-Arabistan) kaynaklı fosfat kayalarından Rhizopus oryzae ile çözülmüştür. R. otyzae'nın büyümesi için glikoz şurubunun yanında atık ekmek de kullanılmıştır.Üç set deney yapılmıştır. Birinci sette, laktik asit konsantrasyonunun fosfat çözünmesi üzerindeki etkisini tespit etmek için, mikroorganizma içermeyen laktik asit çözeltileri fosfat kayasını çözmek için kullanılmıştır. Fosfat kayasının çözülmesinde pH'ın önemli, fakat tek faktör olmadığı görülmüştür. Fosfat kayasının kalsiyum içeriği de reaksiyonu etkileyebilmektedir. İkinci set çalkalamalı kültür deneylerinden oluşmaktadır. Bu deneylerde fosfat kayası miktarının çözünme üzerindeki etkisi, fosfat kayasını mikroorganizmanın üzerine ekleme zamanının önemi belirlenmiştir. Bu deneylerde glikoz şurubunun yanısıra atık ekmek de karbon kaynağı olarak kullanılmıştır. Mazı Dağı fosfat kayasının spor çimlenmesini engellediği gözlendiği için fosfat kayası ortama spor çimlenmesinden sonra eklenmiştir. Yüksek fosfat kayası miktarlarında ortamdaki fosfat kosantrasyonunda artış olmamıştır. En yüksek çözünmüş fosfat konsantrasyonu çalkalamalı kültür deneylerinde 1.6 g/L P2O5 olarak elde edilmiştir. Son set mikroorganizmaların kapalı reaktörde büyütülmesi deneyleridir. Bu deneylerde reaktördeki pH değişimi gözlenmiştir. Deney sonunda, başlangıçta %30 olan fosfat kayasındaki fosfat kompozisyonunun %33.7'ye yükseldiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SOLUBILIZATION OF PHOSPHATE ROCK USING RHIZOPUS ORYZAE Erdağı, Belgin M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk Hamamcı January 1997, 68 pages In the research for this thesis, phosphate ions were solubilized with Rhizopus oryzae, from phosphate rocks (PR) originating in Mazi Dagi (Turkey) and secondarily Al-Jalamid (Saudi-Arabia). Waste bread was used as a carbon source for the growth of Rhizopus oryzae in addition to the use of corn syrup. mThree sets of experiments were undertaken. In the first set, lactic acid (LA) without microorganisms was used to solubilize PR to determine the effect of the lactic acid concentration on phosphate solubilization. It was observed that although pH is important, it is not the only factor controlling PR dissolution. The Ca content of the PR may also effect the reaction. The second set comprised shake-flask experiments to determine the effect of the amount of the phosphate rock on its solubilization and the effect of timing in bringing the biomass and PR into contact. In the experiments, waste bread was used as a carbon source in addition to glucose syrup. It was observed that Mazi Dagi PR inhibits spore germination, so PR was introduced into the medium after spore germination. At high PR concentrations, there was no increase in the solubilized phosphate amount in the production medium. The highest concentration of solubilized phosphate obtained in the shake-flask experiments was 1.6 g/L of P205. The last set of experiments involved cultivating R oryzae in a batch reactor. In these experiments pH change in the reactor could be monitored. At the end of the experiment, it was observed that the percentage of phosphate of PR was initially 30% increased to 33.7%.