Swell pressure-soil suction relationships
Emme basıncı ile şişme basıncı ilişkileri
- Tez No: 68673
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şişen Zeminler, Zemin Emme Basıncı, Şişme basıncı, Psychrometre, Expansive soils, Soil Suction, Prediction of Swell, Psychrometer, Swell pressure IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz EMME BASINCI İLE ŞİŞME BASINCI İLİŞKİLERİ Erzin, Yusuf Yüksek lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Orhan Erol Ağustos 1997, 106 sayfa Şişen zeminlerin şişme davranışlarını karakterize etmede emme basıncı metodlarının standart ödometre metodlarına göre avantajları vardır. Emme basıncı deneylerinde numune geometrisinde bir kısıtlama yoktur ve ödometre deneyleriyle kıyaslandıklarında daha az zaman gerektirirler. Değişik plastisite endisine sahip zeminler elde etmek için kaolinit ve bentonit karışımları hazırlanılmış ve psychrometer tekniği ile emme basıncı deneyleri ve ödometrede sabit hacimde şişme deneyleri statik olarak sıkıştırılmış numuneler üzerinde yapılmıştır. Zemin emme basıncı - su içeriği - ilk kuru yoğunluk ilişkileri belirlenmiştir. Zemin emme basıncı - su içeriği - ilk kuru yoğunluk arasında ilişki kurulmuştur ve korelasyon denklemi elde edilmiştir. Bu denklemden, zemin emme basıncının su içeriği ve plastisite endisine kuvvetli bir şekilde bağlı olduğunu ve ilk kuru ağırlıktaki değişimlerden daha az etkilendiği belirlenmiştir. Hacimsal şişme ölçümlerinden elde edilen hacimsal sıkışma faktörü - plastisite endisi - kuru yoğunluk arasında ilişki kurulmuştur.Bu ilişkiden, hacimsal sıkışma faktörün kuru yoğunluk ve plastisite endisine kuvvetli bir şekilde bağlı olduğu belirlenmiştir. Şişmebasıncı - plastisite endisi - ilk su içeriği - ilk kuru yoğunluk arasında ilişki kurulmuştur. Bu ilişkiden, şişme basıncı ile bu üç zemin özellikleri arasında güçlü bir bağlantı olduğu belirlenmiştir. Aynı eğilimler zemin emme basıncı ve bu üç zemin özelliği için de bulunmuştur. Şişme basınçları ile zemin emme basınçları arasında ilişki kurulmuştur. Zemin emme basıncı ile log şişme basıncı ilişkilerinin doğrusal olduğu görülmüştür. İlk emme basıncını şişme basıncına doğrudan bağlayan bir deneysel ilişki kurulmıştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SWELL PRESSURE - SOIL SUCTION RELATIONSHIPS Erzin, Yusuf M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. A. Orhan Erol August 1997, 106 pages Suction methods in characterization of swell behavior of expansive soils have advantages over conventional oedometer tests. In suction tests there is no restriction for sample geometry and the tests are less time consuming as compared to oedometer tests. Bentonite - Kaolinite clay mixtures were prepared to obtain soils in a wide range of plasticity indices. Suction measurements using thermocouple psychrometer technique and constant volume swell tests in oedometers were made on statically compacted specimens. Soil suction - water content - dry density interrelationships were evaluated. Soil suction is correlated to plasticity index, water content and dry density and a multiple regression equation was developed. The multiple regression has revealed that the soil suction is strongly dependent on the water content and the plasticity index ; whereas it is less affected by the changes in the dry density. Volumetric compressibility factors obtained from volumetric swell measurements are correlated to plasticity index and dry density. The correlations have revealed that volumetric compressibility factor is strongly dependent on the dry density 111and plasticity index. In addition, swell pressure is correlated to plasticity index, water content and dry density using multiple regression analyses. The analyses have confirmed the existence of strong correlations between the swell pressure and the three soil properties, which are also strongly correlated to the soil suction. Swell pressures in oedometers were correlated to suction measurements using identical specimens. A linear relationship is found between logarithm soil suction and swell pressure. Also, it has been found that an experimental relationship which would directly relate the initial soil suction to the swell pressure could be established.