Liberalizmden korumacılığa yönelen Osmanlı iktisat düşüncesi: Namık Kemal-Sakızlı Ohannes Efendi-Akyiğitzade Musa
Ottoman economic thought towards liberalism from protectionism: Namik Kemal-Sakizli Ohannes Efendi- Akyiğitzade Musa
- Tez No: 686839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DAMLIBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Korumacılık, Namık Kemal, Sakızlı Ohannes Efendi ve Akyiğitzade Musa, Osmanlı İktisat Düşüncesi, liberalism, protectionism, Namik Kemal, Sakızlı Ohannes Efendi and Akyiğitzade Musa, Ottoman Economic Thought
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tezde; ilk olarak Namık Kemal, Sakızlı Ohannes Efendi ve Akyiğitzade Musa gibi düşünür ve devlet adamlarının yaklaşımlarından bahsedilmiştir. Sonrasında Osmanlı Sanayi, Ticaret ve Tarım Alanında Açılan Okullar, Avrupa'ya Öğrenci Gönderilmesi, Milli Bankalar, Milli Fabrikalar, II. Meşrutiyetten Sonra Sanayileşme Anlayışı, Köylüyü Topraklandırma Politikaları, Milli İktisat ve Milli Burjuvazi, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Ticaret ve Sanayi Politikaları, Ulaşım ve Sermaye başlıklarına değinilmiştir. Akabinde liberalizm ve korumacılık kavramlarına değinilmiştir. Osmanlı Devleti ekonomisinin liberalizmden korumacılığa yöneliş sürecinden bahsedilmiştir. Korumacılığa yönelişin nedenleri anlatılmıştır. Birinci Dünya Savaşı'nı nasıl finanse ettiği ve karşılaştığı sorunları nasıl çözdüğü anlatılmıştır. Osmanlı Devleti'nin son dönemindeki politikalarında dönemin düşünürlerinin etkisinin olup olmadığı incelenmek istenmiştir. Liberalizmin mi yoksa korumacılık mı daha faydalı sorusuna cevap aranmıştır. Ayrıca korumacılığın Osmanlı Devleti için daha faydalı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Liberalizmin Osmanlı Devleti'ne uygun olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak Liberalizm, Korumacılık, Namık Kemal, Sakızlı Ohannes Efendi ve Akyiğitzade Musa, Osmanlı İktisat Düşüncesi gibi başlıklara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is mentioned in this thesis; first of all, the approaches of thinkers and statesmen such as Namık Kemal, Sakızlı Ohannes Efendi and Akyiğitzade Musa. After that, schools opened in the field of Ottoman Industry, Trade and Agriculture, sending students to Europe, National Banks, National factories, II. After legitimacy, the understanding of industrialization, the policies of grounding the Peasant, the national economy and the national bourgeoisie, the trade and industrial policies of the Union and Progress Society, Transport and capital were mentioned. The process of turning the economy of the Ottoman state from liberalism to protectionism has been mentioned. Again, in this study, the reasons for the orientation to protectionism are explained. He was told how he financed the first World War and solved the problems he faced. In the policies of the Ottoman Empire in the last period, it was asked to examine whether the thinkers of the period had influence. An answer to the question of whether liberalism or protectionism is more useful was sought, and it was also concluded that protectionism is more useful for the Ottoman State. As a result, liberalism was not suitable for the Ottoman State. As a result, liberalism, protectionism, Namik Kemal, Sakızlı Ohannes Efendi and Akyiğitzade Musa, Ottoman economic thought were mentioned.