Üniversite öğrencilerinin sosyal medyada yayımlanan haberlere olan güven düzeylerinin belirlenmesi: Erciyes ve Kiev Üniversitesi örneği
Determining the trust level of university students in the news published on social media: The case of Erciyes and Kiev University
- Tez No: 687012
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Gazetecilik, İnternet gazeteciliği, Sosyal Medya, Güven, Haber, Journalism, Internet journalism, Social Media, Trust, News
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
İletişim alanı sürekli değişim içinde olan ve buna göre kendini geliştiren dinamik bir yapıya sahiptir. Bu açıdan değerlendirildiğinde daha önce geleneksel / konvansiyonel medyadaki haberler zamanla alternatif medya olarak da değerlendirilebilen sosyal medya platformlarında yayımlanan haberlere dönüşmüştür. İlk zamanlardaki durumundan farklı olarak haberler mecra değiştirmeye başlamış ancak özünü korumuştur. Bu çalışmada geleneksel medya araçlarının internetin gelişimi ile ortaya çıkan sosyal medyada yer alan haberlere olan güven durumları incelenmiştir. Temel amaç üniversite öğrencilerinin sosyal medyada yayımlanan haberlere olan güven düzeylerinin belirlenmesidir. Bu bağlamda Erciyes Üniversitesinde öğrenim gören 204 ve Kiev Üniversitesinde öğrenim gören 205 öğrenci ile anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması sonucunda elde edilen veriler tablolar halinde verilmiş ve yorumlanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda sosyal medyada yayımlanan haberlerin güvenirliliğini hangi unsurların etkilediği, üniversite öğrencilerinin sosyal medyada yayımlanan haberlere olan güven düzeylerinin ne aşamada olduğu, üniversite öğrencilerinin haber kaynağı olarak hangi kitle iletişim aracından faydalandığı, sosyal medyada yer alan haberlere olan güvenirliliği etkileyen unsurların neler olduğu ve demografik değişkenler itibariyle öğrencilerin güven düzeyleri arasında bir farklılığın olup olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinin en fazla kullandıkları sosyal medya hesaplarının Instagram ve Facebook olduğu, haber alma kaynağı olarak geleneksel medya yerine sosyal medyayı tercih ettikleri ancak sosyal medyadan aldıkları haberleri yine başka bir sosyal medya hesabından teyit ettikleri, kadınların erkeklere oranla sosyal medyayı daha aktif bir şekilde kullandıkları ve Erciyes Üniversitesi öğrencileri ile Kiev Üniversitesi öğrencilerinin takip ettikleri haber türlerinin farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The field of communication has a dynamic structure that is constantly changing and developing itself accordingly. When evaluated from this point of view, the news in the traditional / conventional media has turned into news published on social media platforms, which can also be considered as alternative media over time. Unlike the situation in the early days, the news started to change the medium, but kept its essence. In this study, the trust of traditional media tools to the news in social media that emerged with the development of the internet was examined. In this survey made was 204 studends conducted from Erciyes university and 205 students from Kiev university. The data obtained as a result of the survey study are given in tables and interpreted. In line with the obtained data, it was determined which factors effect the reliability of the news published on social media, the level of trust level of university students in the news published on social media, which mass media tool university students use as a news source, and what are the factors effecting the credibility of the news on social media. The social media most used by university students was determined İnstagram and Facebook, they preferred social media instead of traditional media as their source of news, but they confirmed the news they received from social media from another social media account, the social media use more frequently by women in relatively than men, the types of news followed by Erciyes University students and Kiev University students difference was determined.