Mechanical properties of e-glass fiber reinforced polyesrter/isocyanete hybrid network composites
Cam elyaf katkılı doymamış poliyester/izosiyanat hibrit yapı kompozitlerlnin mekanik özellikleri
- Tez No: 68709
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ AKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Doymamış polyester, metilen diizosiyanat (MDI), hibrit polimer yapı (HPN), sertlik, çekme dayanımı, Young modülü, eğme dayanımı, Unsaturated polyester, methylene diisocyanate (MDI), hybrid polymer network (HPN), toughness, tensile strength, Young's modulus, flexural strength IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Öz CAM ELYAF KATKILI DOYMAMIŞ POLİYESTER/İZOSİYANAT HİBRİT YAPI KOMPOZİTLERlNİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Erol, Demet Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuri Akkaş Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güngör Gündüz Eylül 1997, 79 sayfa Bu çalışmada, endüstride yaygın olarak kullanılan propilen glikol esaslı doymamış poliyester üretilmiş ve metilen diizosiyanat (MDI) ile tepkimeye sokularak hibrit polimer yapı (HPN) oluşturulmuştur. Bu değişikliğin mekanik özellikler üzerindeki etkileri deneysel olarak incelenmiştir. MDl'ın doymamış poliyestere olan en yüksek sertlikteki en uygun mol oranı basma deneyi ile NCO/OH = 0.45 olarak saptanmıştır. Daha sonra saf poliyester ve en uygun HPN E-cam elyafı ile takviyelendirilerek tek yönlü kompozitler hazırlanmıştır. Hem safpoliyester ve en uygun HPN'e hem de bu reçineler kullanılarak yapılan kompozitlere çekme ve eğme testleri uygulanmıştır. Saf poliyesterin kırıldığı andaki çekme dayanımı 25.9 MPa, Young modülü ise 850 MPa iken HPN'nin çekme dayanımı ve Young modülü sırasıyla 39.2 MPa ve 816 MPa dır. Doymamış poliyester kompozitinde çekme dayanımı 490 MPa ve Young modülü 26830 MPa olarak belirlenmiştir, HPN kompozitinde ise çekme dayanımı 682 MPa, Young modülü ise 27630 MPa olarak bulunmuştur. Böylece hem reçinelerde hem de kompozitlerde sertlik artması elde edilmiştir. Eğme dayanımı ve elastik modülü saf poliyester için sırasıyla 54.6 MPa ve 2464 MPa, HPN reçinesi için 65.7 MPa ve 2871 MPa olarak saptanmıştır. Bu özellikler UPE kompoziti için 858 MPa ve 29.8 GPa, HPN kompoziti için 1141 MPa ve 37.5 GPa olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MECHANICAL PROPERTIES OF E -GLASS FIBER REINFORCED POLYESTER/ISOCYANATE HYBRID NETWORK COMPOSITES Erol, Demet M.S in Department of Polymer Science and Technology Supervisor : Prof. Dr. Nuri Akkaş Co-supervisor: Prof. Dr. Güngör Gündüz September 1997, 79 pages In this research, a conventional propylene glycol based unsaturated polyester was synthesized and modified with diphenylmethane diisocyanate (MDI), which leads to the formation of hybrid polymer network (HPN). The effect of this modification on the mechanical properties was studied experimentally. The optimum molar ratio of MDI to unsaturated polyester which had the highest toughness was found to be NCO/OH = 0.45 by using compression testing. Later E-glass reinforced unidirectional composites were produced by using (I) pure unsaturated polyester (UPE), and (ii) the optimum HPN. Tensile tests and flexural tests were applied to the iiineat UPE and optimum HPN resins, and to the composites prepared from these resin matrices. For pure polyester the tensile strength at rupture was 25.9 MPa with a Young's modulus of 850 MPa, whereas HPN's tensile strength and modulus were 39.2 MPa and 816 MPa, respectively. In unsaturated polyester composite 490 MPa tensile strength and 26830 MPa Young's modulus were obtained, while in HPN composite 682 MPa tensile strength and 27630 MPa modulus were attained. Hence increase in toughness is achieved both for resin matrices and composites. The flexural strength and modulus of elasticity were obtained for UPE resin as 54.6 MPa and 2464 MPa, for HPN resin as 65.7 MPa and 2871 MPa respectively. The same parameters were found to be 858 MPa and 29.8 GPa for UPE composite, 1 141 MPa and 37.5 GPa for HPN composite.