Geostatistical charactrization of Erzin Plain aquifer system, Hatay-Turkey
Erzin Ovası akifer sisteminin jeoistatistiksel olarak incelenmesi, Hatay-Türkiye
- Tez No: 68708
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YAZICIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kriging metodu, Transmissivite, Su seviyesi, Semivaryogram, Erzin, Kriging method, Transmissivity, Water level, Semivariogram, Erzin. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
öz ERZİN OVASI AKİFER SİSTEMİNİN JEOİSTATİSTİKSEL OLARAK İNCELENMESİ HATAY, TÜRKİYE EROĞLU, Özgür Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan YAZICI GİL EYLÜL 1997, 96 sayfa Bu çalışma, bölgesel değişkenler teorisi ve kriging metodunun Erzin ovası akifer sistemindeki transmissivite dağılımının ve su seviyesinin haritalanması için kullanımını kapsar. Transmissivite ve su seviyesi değerlerinin normal dağılımlı olup olmadığı kontrol edilmiştir. Bazaltların, konglomeraların, birleşik sistemin ( bazalt ve konglomera akiferleri ) logaritmik dönüşümlü transmissivite değerleri ve su seviye değerleri için semivaryogramlar hesaplanmıştır. Bu semivaryogramlara, küresel ve gauss semivaryogram modelleri uygulanmıştır. Logaritmik dönüşümlü transmissivite ve su seviye değerleri için kriging metodu uygulanmıştır. Logaritmik dönüşümlü transmissivite değerleri, su seviye değerleri, standart sapma değerleri ve gözlenen ve tahmin edilen değerlerin arasındaki farklann değerleri için kontur haritalan çizilmiştir. Ovanın doğu ve kuzey kısımlannda, logaritmik dönüşümlü transmissivite değerleri genelde düşük değerler gösterirler. Bu değerler batı ve güney kısımlara doğru artış gösterirler. Standart sapma ve fark değerleri, kuyu sayısının fazla olduğu bölgelerde düşüktür. Su seviye haritasına göre, yeraltı su seviyeleri doğuda 100metreye varan değerler gösterirler. Yeraltı su seviyesi güneybatıya doğru 5-6 metrelik değerlere düşer. Yüksek transmissivite değerlerinin olduğu yerlerde hidrolik eğim değerleri düşüktür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOSTAT1STICAL CHARACTERIZATION OF ERZIN PLAIN AQUIFER SYSTEM HATAY-TURKEY ERO?LU, Özgür M.S. in Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hasan YAZI CI Gil- September 1997, 96 pages This study is concerned with the application of the theory of regionalized variables and kriging method to map transmissivity distribution and water levels in Erzin plain aquifer system. Normality of distribution of transmissivity and water levels were checked. Semivariograms were computed for log-transformed transmissivity values of basalt, conglomerate, composite system ( basalt and conglomerate aquifers ) and water levels and were fitted by spherical and gaussian semivariogram models. Kriging was performed on log-transformed transmissivity values and water levels. Contour maps of log-transformed transmissivity values, water levels and contour maps of standard deviations and differences between estimated and observed values were drawn. It was found that, in general, log- transformed transmissivity values are low in the eastern and northern parts of the plain. The values gradually increase toward west and south. Standard deviations and difference values are low in areas where there are large number of wells. According to kriged water level map, groundwater levels decrease from a value of 111about 100 m at the eastern part to about 5-6 m at the southwestern part. Hydraulic gradient distribution has lower values in the areas where transmissivity has higher values.