Medyada kadının sunumu - Türkiye ve Sri Lanka medyası arasında bir karşılaştırma
The presentation of women on media - a comparison between Turkish and Sri Lankan media
- Tez No: 687112
- Danışmanlar: PROF. DR. NARİN TÜLAY ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Sri Lanka, medya, kadın, içerik analizi, Turkey, Sri Lanka, media, women, content analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Medya bugün kadınlık ve erkeklik ve cinsiyet ilişkilerini inşa edebilir. Medya metinleri, kadının toplumdaki konumunu incelemenin mümkün olduğu başlıca kültürel alanlardan biri olarak algılanmaktadır. Kadınların yazılı basında temsil edilme biçimleri, kullanılan dilden büyük ölçüde etkilenir. Basılı medya toplumsal değerleri yansıtmakta ve geleneksel toplumsal cinsiyet kalıp yargılarını ortaya çıkarmaktadır ve toplumsal cinsiyet rollerinin temsillerini kitle iletişim araçlarında görmek mümkündür. Kadınlar baskıya maruz kalıyor ve medyada olduğu kadar dilde de ikincil olarak görülüyor. Kitle iletişim araçları, özellikle gazeteler, geleneksel toplumsal cinsiyet rollerinin öğretilmesinde önemli roller oynamaktadır. Bu çalışmada kullanım oranları açısından en tepedeyer alan medya kuruluşlarından örneklem seçilerek Türkiye ve Sri Lanka medyasında kadınların sunumu incelenmektir. Bu çalışma aynı zamanda kadınların medyada nasıl sunulduğunu buna etki eden faktörlerin tespitini ve her iki toplumda yarattığı etkilerin neler olduğunu analiz etmeye çalışamaktadır. Medyada kadının nasıl temsil edildiğini tespit etmek amacıyla içerik analizi yönteminden yararlanmaktadır. Bu çalışma Türkiye ile Sri Lanka arasında yapılan bir karşılaştırma olduğu için gelecekte değerli bir kaynak olmaya devam edecektir.
Özet (Çeviri)
Media today can construct femininity and masculinity and gender relations. Media texts are perceived to be one of the prime cultural sites through which it is possible to study the position of women in society. The way women are represented in the print media is influenced greatly by the language used. Print media reflects social values and reveals traditional gender stereotypes, and it is possible to see representations of gender roles in the mass media. Women are subjected to pressure and are considered secondary in the media, as well as in language. The mass media, especially newspapers, play important roles in teaching traditional gender rolesIn this study, the presentation of women in the media of Turkey and Sri Lanka will be examined by choosing a sample from the media organizations that are at the top in terms of usage rates. This study will also try to determine the factors affecting how women are presented in the media and to analyze the effects they have created in both societies. Content analysis method will be used to determine how women are represented in the media. As this study is a comparison between Turkey and Sri Lanka, it will continue to be a valuable resource in the future.