An Experimental investigation on fly ash-Fgd gypsum-lime based bricks
Uçucu kül-desülfürizasyon alçısı-kireç esaslı tuğlalar hakkında deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 68723
  2. Yazar: ÖMER ARIÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TOKYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu Kül, Desülfürizasyon Alçısı, Kireç, Kalsinasyon Isısı, Buhar Kürü, Kür Koşullan, Basınç Dayanımı, Yoğunluk, Su Emme, Donma Çözünme Dayanımı. vi, Fly Ash, Flue Gas Desulphurisation Gypsum, Lime, Calcination Temperature, Steam Curing, Curing Condition, Compressive Strength, Density, Water Absorption, Freezing and Thawing Resistance. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZ UÇUCU KÜL-DESÜLFÜRİZASYON ALÇISI-KİREÇ ESASLİ TUĞLALAR HAKKINDA DENEYSEL BİR ÇALIŞMA Arı öz, Ömer Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Tokyay Nisan 1997, 115 sayfa Termik santraller, elektrik enerjisi üretiminde, en önemli kaynaklardan biridir. Termik santrallerin enerji üretimindeki önemli rolleri gözardı edilemez ancak ürettikleri enerjinin yanında, termik santraller, atıklarıyla önemli çevre problemlerine sebep olmaktadırlar. Bu nedenle, uçucu kül ve desülfürizasyon alçısı gibi atıkların uygun kullanım alanlarının bulunması ekolojik açıdan bir çok yarar sağlar. Bu atıklardan uçucu küllerin özellikleri ve kullanım alanları bugüne kadar bir çok araştırmacı tarafından ele alınmış ve uçucu küller çimento sektöründe, çimento katkı malzemesi olarak ve beton endüstrisinde ise doğrudan betona karıştırılarak kullanıla gelmiştir. Termik santrallerin diğer bir atığı olan desülfürizasyon alçısı uçucu kül ve diğer atıklara göre daha yeni bir malzemedir. Türkiye için oldukça yeni bir atık olan desülfürizasyon alçısınınözellikleri tam olarak bilinmediği için bugüne kadar yeterli kullanım olanağı bulunamamıştır. Bütün bunlar gözönüne alınarak yapılan bu çalışmada, Çayırhan Termik Santrali'nden sağlanan uçucu kül ve desülfürizasyon alçısı kireçle karıştırılarak, %10 (ağırlıkça) su katkısıyla 5x9x19 cm lik tuğlalar üretilmiştir. Presleme yöntemiyle üretilen bu tuğlaların basınç dayanımları, su emme özellikleri ve donma çözünme dayanımları bulunarak ilgili standardlarla karşılaştırılmış ve farklı karışım oranlarının, numune yaşının, buhar kürü süresinin ve desülfürizasyon alçısının kalsinasyon derecesinin uçucu kül-desülfürizasyon alçısı-kireç esaslı tuğlaların genel özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPERIMENTAL INVESTIGATION ON FLY ASH-FGD GYPSUM-LIME BASED BRICKS Arıöz, Ömer M.S., Department of Civil Engineering Supervisor Assoc. Prof. Dr. Mustafa Tokyay April, 1997, 115 pages Coal burning thermal power plants are among the vital resources of electricity generation. Although they have beneficial effects on energy production, they may create serious environmental problems. The solid by products such as fly ash, FGD (Flue Gas Desulphurisation) gypsum may cause land and air pollution unless means of utilizing these materials are found. Among the solid wastes of thermal power plants, fly ashes have long been the subject of vast amount of research. They are being used today as a partial replacement of cement in cement production and as a concrete ingredient. FGD gypsum is a fairly new solid waste of thermal power plants in Turkey and its properties are not well known yet. In this investigation, fly ash-gypsum-lime bricks were produced by means of Pressure Forming mProcess. The fly ash and FGD gypsum obtained from Çayırhan Thermal Power Plant were combined with lime and 10% (by weight) of water and 5x9x19 cm bricks were produced. After the production, the effects of mix proportion, age, steam curing duration and calcination temperature of FGD gypsum on the general properties of fly ash-FGD gypsum-lime based products were investigated. In this way, compressive strength, water absorption and freezing and thawing resistance of these bricks were determined and the results were compared with relevant standards.