Türkiye Selçukluları döneminde Afyonkarahisar
Afyonkarahisar during the Turkish Seljuk period
- Tez No: 687233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Amoriom, Karahisar, Bizans, Selçuklu, Anatolia, Amorium, Karahisar, Byzantium, Seljuk
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dünyanın en eski kıtalarından biri olan Anadolu, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. IX. ve X. yüzyılda Türklerin Anadolu'ya gelişi ile Bizans Devleti Amoriom'un da içinde olduğu topraklarının tehlikede olduğunu fark etmiş ve bunun için önlemler almaya başlamıştır. Avrupa'dan yardım isteyen Bizans Devleti, gelen haçlı ordularının Anadolu içlerine sevk edilmesinde yol gösterici olmuştur. Bu husus Anadolu'nun yeni ev sahibi olan Türklerle karşı karşıya gelmelerinin nedenini oluşturmuştur. Türkler Anadolu'nun kilidi olan Afyonkarahisar'da haçlı ordularını durdurduğu gibi Bizans Devleti'nin Anadolu üzerindeki emellerini de bitirmiştir.
Özet (Çeviri)
Anatolia, one of the oldest continents in the world, has hosted different civilizations. IX. With the arrival of the Turks in Anatolia in the X. and X. century, the Byzantine State realized that its lands, including Amorom, were in danger and began to take measures for this. The Byzantine State, which asked for help from Europe, guided the incoming crusader armies into Anatolia. This was the reason why Anatolia came face to face with the new host Turks. The Turks stopped the crusader armies in Afyonkarahisar, which is the lock of Anatolia, and also ended the ambitions of the Byzantine State on Anatolia. ABSTRACT