Kolonoskopi hastalarının sedasyonunda manuel ve hedef kontrollü intravenöz anestezi (TCI) tekniklerinin solunum depresyonu yönünden karşılaştırılması
Comparison of manual and target controlled intravenous anesthesia (TCI) techniques on respiratory depressions in sedation of colonoscopy patients
- Tez No: 687305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA ABİTAĞAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Bispektral indeks, hedef kontrollü infüzyon, hipoventilasyon, intravenöz anestezi, Bispectral index, hypoventilation, intravenous anesthesia, target controlled infusion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Kolonoskopi işlemlerinde sedasyon uygulaması işlemin başarısını ve konforunu arttıran önemli bir faktördür. Sedasyon esnasında uygulanan ilaç ve uygulanma şekline bağlı olarak çeşitli komplikasyonlar görülebilmektedir. Çalışmamızda kolonoskopi yapılan hastalarda propofol-remifentanil kombinasyonunun, manuel total intravenöz anestezi (TIVA) ile hedef kontrollü infüzyon (TCI) şeklinde uygulanmasının solunum depresyonu üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntemler: Etik kurul onayı ve hastalardan gönüllü olur formu alındıktan sonra kolonoskopi yapılacak 18-65 yaş, ASA 1-3 grubundan 63 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar Grup-TIVA ve Grup-TCI olmak üzere iki gruba randomize edilerek demografik verileri kaydedildi. Grup-TIVA'daki hastalara 2-4 mg/kg/st propofol, 0.05-0.5 mcg/kg/dk remifentanil infüzyonu; Grup-TCI'daki hastalara ise hedef etki alanı konsantrasyonu 2-4 mcg/ml propofol ve 0.5-1 ng/ml remifentanil infüzyonu uygulandı. Her iki grupta bispektral indeks (BIS) değeri %60-80 arasında tutacak şekilde ilaç dozları titre edildi. Kolonoskopide çekum tabanı görülünce ilaç infüzyonları durduruldu. Hastaların solunum sayıları, oksijen saturasyonları, end-tidal karbondioksit düzeyleri, hemodinamik verileri, BIS ve Integrated Pulmonary Index (IPI) değerleri beş dakikada bir kaydedildi. Apne ve desaturasyon sayıları ile süreleri, BIS'in kaç defa 60'ın altına düştüğü ve 60'in altında kaldığı süre kaydedildi. Sedasyon ve derlenme süreleri ile kullanılan ilaç miktarları incelendi. Bulgular: Hastaların demografik verileri, anestezi ve derlenme süreleri benzerdi. Grup-TIVA'da 5.dk oksijen saturasyonu ve 15.dk solunum sayısı daha düşük; 5.dk, 10.dk, 15.dk end-tidal karbondioksit değerleri, total apne ve desaturasyon sayı ve süreleri daha yüksek bulundu. Kullanılan ilaç miktarı Grup-TCI'da daha yüksekti. Grup-TIVA'da 15.dk ve derlenmenin erken döneminde BIS daha düşük; düşük BIS görülme oranı ve süresi daha fazlaydı. Gruplar arasında kan basıncı değerleri benzerdi. Grup-TIVA'da 5.dk ve 10.dk IPI değerleri daha düşük bulundu. Sonuç: Kolonoskopi yapılan hastalarda propofol-remifentanil kombinasyonuyla TCI tekniği, manuel TIVA tekniğine göre solunum parametreleri açısından daha olumlu sonuçlar sağlamaktadır. Kolonoskopi hastalarında altta yatan hastalıklar göz önünde bulundurulduğunda, propofol-remifentanil kombinasyonunun TCI ile uygulanması solunum depresyonuna bağlı riskleri azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Sedation is an important factor that increases the success and comfort of the procedure in colonoscopy procedures. Various complications can be seen depending on the drug administered during sedation and the method of administration. In our study, we aimed to compare the effects of the administration of propofol-remifentanil combination as a target controlled infusion (TCI) with manual total intravenous anesthesia (TIVA) on respiratory depression in patients undergoing colonoscopy. Materials and methods: After the approval of the ethics committee and the consent form from the patients, 63 patients aged 18-65 years, ASA 1-3 group undergoing colonoscopy, were included in the study. Patients were randomized into two groups, Group-TIVA and Group-TCI, and their demographic data were recorded. Patients in Group-TIVA received 2-4 mg/kg/hr propofol, 0.05-0.5 mcg/kg/min remifentanil infusion; On the other hand, patients in Group-TCI received 2-4 mcg/ml propofol and 0.5-1 ng/ml remifentanil infusion at target area of effect. Drug doses were titrated to keep the bispectral index (BIS) value between 60-80% in both groups. When the floor of the cecum was seen in colonoscopy, drug infusions were stopped. Respiratory rate, oxygen saturation, end-tidal carbon dioxide level, hemodynamic data, BIS and Integrated Pulmonary Index (IPI) values of the patients were recorded every five minutes. The number and duration of apnea and desaturation, and the number of times BIS fell below 60 and remained below 60 were recorded. Sedation and recovery times and the amount of drugs used were examined. Results: Demographic data, anesthesia and recovery times of the patients were similar. In Group-TIVA, 5th minute oxygen saturation and 15th minute respiratory rate were lower; 5th, 10th, 15th minutes end-tidal carbon dioxide values, total apnea and desaturation numbers and durations were found to be higher. The amount of drug used was higher in Group-TCI. In Group-TIVA, BIS was lower at the 15th minute and in the early recovery period; low BIS incidence and duration were higher. Blood pressure values were similar between the groups. The 5th and 10th minute IPI values were found to be lower in Group-TIVA. Conclusion: TCI technique with propofol-remifentanil combination provides more positive results in terms of respiratory parameters compared to manual TIVA technique in patients undergoing colonoscopy. Considering the underlying diseases in colonoscopy patients, administration of the propofol-remifentanil combination with TCI may reduce the risks associated with respiratory depression.