The securitization of Syrian asylum seekers in Turkey's 2018 general election: Analysis of the political discourses of JDP, RPP, NMP and GP
Türkiye'nin 2018 genel seçimlerinde Suriyeli sığınmacıların güvenlikleştirilmesi: AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin siyasi söylemlerinin analizi
- Tez No: 687342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN TÜRKEŞ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli sığınmacılar, Kopenhag Okulu, güvenlikleştirme teorisi, göçün güvenlikleştirilmesi, siyasi partiler, seçim beyannameleri, Syrian asylum seekers, Copenhagen School, securitization theory, securitization of migration, political parties, election manifestos
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Güvenlik modern dünyada birden fazla konu ile ilişkilendirilmeye başlamıştır. Bunlardan birisi de uluslararası göç konusudur ve dolayısıyla göç eden insanları da güvenlik kapsamında değerlendiren anlayışlar artmaktadır. Bu çalışmada 2011 yılında Arap Baharının Suriye'de neden olduğu karışıklıklar sebebiyle Türkiye'ye göç eden sığınmacıların insani odaktan çıkarılıp ülke güvenliği nasıl ilişkilendirildiğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla 2018 genel seçim beyannamelerinde partilerin Suriyeli sığınmacılarla ilgili yaptığı güvenlik-odaklı açıklamalar söylem analizi metodu ile değerlendirilmiştir. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakında yer alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve İyi Parti'nin Suriyeli sığınmacılar konusunu güvenlikleştiren söylemleri Kopenhag Okulunun güvenlikleştirme teorisi çerçevesinde değerlendirilmiştir. 2018 genel seçimleri öncesi hükümet partisi JDP, NMP ile ittifak yapmıştır. Ana muhalefet partisi RPP ise GP ile ittifak anlaşması imzalamıştır. Çalışmanın temel argümanı şudur ki ideolojik spektrumdan bakıldığında göçmenler konusunda benzer yönde söylemlerde bulunması beklenen partilerin iktidar ve muhalefet kanadında bulundukları konuma göre söylemler geliştirdiği görülmüştür. Buna göre, muhalefette bulunan Millet İttifakının Suriyeli sığınmacılar konusundaki söylemlerinin daha çok hükümet politikası üzerine tutumunu yansıttığı ve sığınmacılara karşı daha olumsuz söylemlerde bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak hükümet kanadında yer alan Cumhur İttifakı Suriyeli sığınmacılar konusunda ideolojik spektrumlarının aksine daha ılımlı söylemlerde bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Security has begun to be associated with more than one issue in the modern world. One of them is the issue of international migration, and consequently, there is an increasing understanding of migrating people within the scope of security. In this study, it is aimed to reveal how the refugees who migrated to Turkey due to the conflicts caused by the Arab Spring in Syria in 2011 were removed from the humanitarian focus and associated with the security of the country. For this purpose, the security-oriented statements made by the parties regarding the Syrian asylum seekers in the 2018 general election manifestos were evaluated using the discourse analysis method. The statements of the Justice and Development Party (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP, JDP), the Republican People's Party (Cumhuriyet Halk Partisi, CHP, RPP), the Nationalist Movement Party (Milliyetçi Hareket Partisi, MHP, NMP) and the Good Party (İYİ Parti, GP) in the People's Alliance and the Nation Alliance that secuitize the issue of Syrian asylum seekers have been evaluated within the framework of the securitization theory of the Copenhagen School. Before the 2018 general elections, the government party JDP allied with the NMP. The main opposition party, RPP, signed an alliance agreement with the GP. The main argument of the study is that when viewed from the ideological spectrum, it is seen that parties that are expected to make similar discourses on immigrants develop discourses according to their position in the ruling and opposition wing. Accordingly, it was concluded that the discourses of the opposition Nation Alliance on Syrian asylum seekers mostly reflected its attitude on government policy and made more negative discourses towards asylum seekers. However, it was concluded that the People's Alliance, which is on the government side, made more moderate discourses about Syrian asylum seekers, contrary to their ideological spectrum.